Vamos a la playa v Mariboru

Leon Gobec tretjič razstavlja fotografije

Filip Matko, torek, 5. februar 2013 ob 08:39
Avtor fotografij Leon Gobec

Avtor fotografij Leon Gobec

V razstaviščni avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je od 15. decembra do 15. januarja postavil na ogled 30 fotografij 60-letni Leon Gobec iz Maribora, sicer pa član Likovnega društva Gornja Radgona. To je bila njegova druga samostojna fotografska razstava, ker je prvič fotografije lani predstavil ob 150-letnici III. gimnazije v Mariboru. V Radencih je njegova razstava imela naslov »Obrazi«, a tokrat jo je naslovil kar s počitniškim naslovom »Vamos a la playa«, na ogled pa je 38 fotografij.

Otvoritev te razstave je potekala v ponedeljek, 4. februarja po 17. uri, v razstavišču Lija, v Dijaškem domu Lizike Jančar, ob Titovi cesti 24/a v Mariboru. O avtorju je govorila Rasta Fašmon in med drugim dejala: »…Avtor pravi, da v fotografiji vidi možnost kreativnega preživljanja prostega  časa, tudi mladim, katerim je dal zgled, da so se mu na fotografski poti pridružili, saj je mentor fotografskega krožka na šoli. Je velik ljubitelj narave in vsega lepega, kar nas obdaja. Razstavljene fotografije opazovalca kar vabijo, da odhiti v naravo in vidi, kako je svet čudovit. Ne nazadnje pa vsak sam odloča, kaj bo gledal in kaj videl. Fotografije Leona Gobca napolnijo gledalca z optimizmom in tako je tudi dosežen avtorjev namen. Čeprav se s fotografijo ukvarja že 40 let, ni podlegel pastem, ki jih ponuja računalniško »obdelovanje« fotografij. Temu se izogiba, saj želi fotografiran motiv predstaviti gledalcu čim bolj stvaren, realen, takšen, kakršen je…«

Spremljajoči kulturni program ob otvoritvi fotografske razstave je povezovala Barbara Gorenc in tudi nastopajoči so bili mlade stanovalke in stanovalci Doma Lizike Jančar: ob kitari Jasmin, Franci in Valerija, na flavti Taja in Zala, pesnice Katja, Ljubica in Tjaša ter kot posebna gosta, dijaka III. gimnazije – saksofonista Boštjan Krapež in Blaž Starc. Iz pesmi Katje Kladnik, ki je napisala pesem prav ob gledanju razstavljenih fotografij, izdvajamo:
»…res pa je včasih težko,/najti nekoga in zapustiti svoj samski stan./A če želiš si tega dovolj močno,/ni dilema, da boš našel nekoga,/ ki vesel te bo prijel za dlan,/ in takrat ne obrni se stran,/ temveč sprejmi in vzemi,/ kar ponudil ti je ta čarobni zimski dan…«

Razstavljavcu je čestitala Vasja Smole Dubrovnik, ravnateljica Dijaškega doma Lizike Jančar, številnemu občinstvu je govoril tudi avtor Leon Gobec, ki je od Raste Fašmon prejel šopek in le-ta je oznanila, da bo razstava na ogled kar dva meseca.


Več v Kultura in izobraževanje