Z utrinki poezije v živo, predstavili dvojezično knjigo Erato

V Ljutomeru so predstavili dvojezično knjigo Erato - muza ljubezenske in erotične poezije

Prlekija-on.net, četrtek, 7. februar 2013 ob 22:18
Feri Lainšček

Feri Lainšček

Literata Feri Lainšček in Robert Titan Felix, zgodovinar pedagog Franc Kuzmič, kantavtor Tomaž Domicelj in umetnica Irena Brunec - Tébi, so v četrtek, 7. februarja, v Poročni dvorani Mestne hiše v Ljutomeru, predstavili dvojezično knjigo "Erato - muza ljubezenske in erotične poezije", z utrinki poezije v živo.

Obširno ilustrirana publikacija je izšla po zaključku EPK in odkritju spomenika Erato v Murski Soboti, na prireditvi pa je knjiga bila na voljo s podpisi sodelujočih.

Vse zbrane je najprej pozdravila županja občine Ljutomer, mag. Olga Karba, Tomaž Domicelj, kot eden ustanovnih članov Umetniškega društva Bronos, pa je nato vodil in povezoval prireditev. Literata Robert Titan Felix in Feri Lainšček sta prebrala nekaj svojih ljubezenskih pesmi, zgodovinar in pedagog mag. Franc Kuzmič in umetnica Irena Brunec - Tébi pa sta na kratko predstavila svoje prispevke iz knjige Erato. Z uglasbeno poezijo je Domicelj zaključil prireditev.

Zanimivo slikovno gradivo nas popelje skozi različne umetniške upodobitve muz od grško-rimskih časov vse do danes. Veliko umetniških imen svetovnega formata je med bogato motiviko svojih ustvarjalnih del obravnavalo tudi motive muz. Najdemo jih v številnih muzejih in galerijah po svetu, krasijo pa tudi veliko parkov in kulturnih ustanov v razvitih državah.

Knjiga je v slovenskem in angleškem jeziku in je koristen uvodnik za vse dobronamerne bralce, ki jih zanima pri nas vse premalo znana in obravnavana tematika muz.

Strokovne tekste so v knjigo prispevali dr. Sandi Sitar, prof. Franci Just, mag. Franc Kuzmič in umetnica Irena Brunec - Tébi.

Kratki povzetki tekstov iz knjige Erato
Sandi Sitar nas v svojem tekstu popelje skozi mitološko zgodovino muz, predstavitvi nam posamezne muze in njihove atribute. Našteje najpomembnejše svetovne upodobitve in umetnike, ki so muze upodabljali, sprehodi se tudi skozi slovenske avtorje, ki so se sklicevali na muze. Na prehodu iz srednjega v novi vek se z uveljavitvijo tiska začene množično širjenje znanja in umetnosti, z razvojem znanosti in tehnike pa v spremenjenem svetu za muze ostane komaj kaj prostora. Pojmovanje muz se v 19. in 20. stoletju spremeni - muze kot polnokrvni modeli vstopajo naravnost v kiparske in slikarske delavnice. Dandanes so v svoji klasični podobi kot spodbujevalke ustvarjalnosti redek in praviloma izjemen pojav, kar pa ne pomeni, da so za vselej izginile iz simbolike in metaforike. Prej lahko pričakujemo, da se bodo v novih razmerah in primerno spremenjene znova in lahko prav pomembno uveljavile.

Franci Just je v svojem prispevku predstavil lirsko pesništvo širšega slovenskega panonskega območja, torej v Prekmurju in tudi v Prlekiji ter Slovenskih goricah. Njegova zgodba o Eratinih sledeh v prostoru med Rabo in Muro ter Muro in Dravo obsega čas skoraj 250 let, saj obravnava pesnike in pesniške pojave od druge polovice 18. stoletja do danes. Svojo »pripoved« je oblikoval tako, da je v t.i. glavnem besedilu predstavil poglavitne pesniške pojave in osebnosti slovenskega panonskega prostora, še zlasti tiste, ki so sooblikovali podobo slovenskega nacionalnega pesništva, in tudi takšne, ki so regionalnega pomena. V opombah pa je dodal podrobnejše predstavitve zanimivejših literarnih pojavov in dejanj, tem pa je pridružil kratke in jedrnate literarnozgodovinske oznake  opusov obravnavanih pesnikov. Na ta način je dosegel, da bo vztrajnejši bralec njegovega članka lahko dobil panoramski pregled nad pesniškim dogajanjem v slovenskem panonskem prostoru.

Franc Kuzmič v svojem tekstu opisuje pomembne in značilne kulturno-zgodovinske dogodke Pomurja in Prekmurja in jih priprne posameznim muzam. Vsem devetim muzam da svoje vloge in jih razporedi po Murski Soboti tako, da nam pot od prve do zadnje skozi itinerar in vsebine, ki jih posamezne muze predstavljajo, poda celoten spekter pomurske oz. prekmurske zgodovine.

Tematika muz se je v zgodovini uporabljala takrat, ko je šlo za predstavitev kulture nasploh, velikokrat so upodobitve vseh devetih muz uporabljali ob priložnostih otvoritev novih javnih kulturnih ustanov.

Enkratne ideje, da naj bi muze predstavljale in se navezovale na prav določene zgodovinske dogodke neke pokrajine, ni še nikjer na svetu, zato obstaja velika verjetnost, da bi ta ideja pomursko pokrajino in njeno zgodovino dejansko ponesla na svetovni umetnostni zemljevid.

Irena Brunec - Tébi kot idejna avtorica projekta v knjigi opiše idejo nastanka projekta SLEDI PANONSKIH MUZ in se osredotoči na muzo Erato, katere spomenik je bil odkrit v Murski Soboti 16. novembra 2012. Podrobno opiše simbolne pomene vseh bronastih elementov spomenika Erato, razporejenih na kvadratnem betonskem podstavku. (muza Erato, citre, podstavka iz oblakov, labod, Minervina sova na rolki, knjige z pesniškimi verzi).



Več v Kultura in izobraževanje