Praznik slovenske kulture v vrtcu

Številne dejavnosti v vrtcu Ljutomer v januarju in februarju

Marija Pušenjak, Vrtec Ljutomer, četrtek, 7. februar 2013 ob 21:51
Predpustni čas v vrtcu

Predpustni čas v vrtcu

Slovenci imamo svoj kulturni praznik. Koliko smo nanj ponosni ali pa nam pomeni le dela prosti dan, naj presodi vsak sam.

Postati kulturen, ostati kulturen, razvijati kulturo v sebi, v svojem ožjem in širšem okolju, je pomembno poslanstvo vsakega odraslega. To ne postanemo sami po sebi. Zato je posredovanje kulturnih dobrin, zelo pomembno poslanstvo vrtca. V vrtcu ne govorimo o tem, kaj je kultura, ampak preprosto otroke vzgajamo, da bodo v sebi oblikovali različne kulture: kulturo odnosov, bralno kulturo, kulturo obnašanja, ... Učimo jih spoštovanja pisane in govorjene besede. Veliko je dejavnosti, ki to spodbujajo skozi celo leto, posebej pa še v januarju in februarju.

Starši ene izmed skupin so pripravili lutkovno igrico Trije prašički, starši otrok iz Vrtca Mala Nedelja so nas razveselili z igrico Mojca Pokrajculja, dijakinje Gimnazije Ljutomer - smer predšolska vzgoja so nam prikazale gledališko predstavo Triglavi zmaj, naša lutkovna skupina je s plesno dramatizacijo razveselila otroke vrtca Mala Nedelja, mlajša gledališka skupina KUD Ivana Kaučiča nam je zaigrala Zimsko pravljico, 5 starejših skupin vrtca Ljutomer in skupina iz Vrtca Gresovščak pripravlja glasbeno pravljico Palček Pohajalček, ki jo bodo uprizorili v Domu kulture. Po skupinah je bilo izvedenih vrsto dramatizacij, glasbenih in plesnih delavnic, otrokom smo brali poezijo, obiskali smo našo knjižnico itd. Mnoge dejavnosti so se že navezovale na predpustni čas in ohranjanje naše kulturne dediščine.

Upamo, da smo otrokom na tak način približali kulturo in jo bodo skozi čas odraščanja začutili ter bo postala del njih.

Odrasli vse preveč radi kritiziramo, kakšen je odnos politike do kulture. Pomembno je, kakšen je naš odnos do kulture, kako jo izražamo mi, koliko se mi odzivamo na ponudbo kulturnih dogodkov in najpomembneje, kako otroke vzgajamo v družini, vrtcu, šoli, ... h kulturi.

Naj nam bo praznik slovenske kulture dodatni izziv, da bomo k temu res težili.


Več v Najmlajši