Razstava likovnega para v Gornji Radgoni

V Galeriji Kulturnega doma Monoprinti/Enkratne stiske Eve Žula in Matjaža Gederja

Filip Matko, petek, 8. februar 2013 ob 09:56
Matjaž Geder in Eva Žula

Matjaž Geder in Eva Žula

Ob letošnjem kulturnem prazniku so slovesnosti v Gornji Radgoni pripravili v sredo, 6. februarja. Tako so ob 16. uri predali svojemu namenu prenovljene prostore knjižnice, ob 18. uri pa je bila osrednja slovesnost v dvorani Kulturnega doma. Vmes, ob 17. uri, je bila v Galeriji Kulturnega doma otvoritev razstave likovnih del dveh likovnikov, mladega para Eve Žula in Matjaža Gederja, ki sta člana Likovnega društva Gornja Radgona.

O enkratni ustvarjalni vnemi članic in članov Likovnega društva Gornja Radgona, ki v dneh letošnjega slovenskega kulturnega praznika sodelujejo na treh skupinskih likovnih razstavah in imajo sedem samostojnih razstav, je v uvodu otvoritve razstave govorila predsednica tega društva Tatjana Mijatović. Svoja dela in razstavo pa sta kar sama, kot tudi drug drugega, predstavila mlada avtorja.

Eva Žula je za svojega partnerja, kot tudi likovnega soustvarjalca med ostalim prebrala: »Matjaž Geder je profesor likovne umetnosti, ki svoje delo opravlja z zanosom in predanostjo. Na mlade generacije (na Osnovni šoli II. V Murski Soboti) prenaša znanje in izkušnje s področja likovnega ustvarjanja ter jim privzgaja pozitiven odnos do kulture... Njegovo avtorsko likovno ustvarjanje sega na področje ilustracije, grafike, risbe, slikarstva.... Vsekakor pa se v zadnjem času posveča predvsem grafiki in slikarstvu. Razstavlja doma in v tujini. Njegova dela so med drugim bila izbrana tudi za razstavo Mladi umetniki Pomurja v Galeriji Murska Sobota. Kar trikrat je bil uvrščen na razstavo Vabljeni mladi, ki jo organizira Društvo likovnih umetnikov Maribor. Prav tako so njegove grafike bile v lanskem letu izbrane s strani Mednarodnega grafičnega likovnega centra na razstavo »Odtisi in vtisi - zadnja tri leta slovenske grafike«. Nazadnje se je s svojimi deli predstavil v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota...«

Matjaž Geder pa je o svoji partnerki, tudi pri likovnem ustvarjanju, prebral me drugim: »Eva Žula je profesorica likovne umetnosti, zaposlena kot animatorka v Domu starejših občanov Gornja Radgona. Med drugim vodi kreativne delavnice, kjer stanovalce spodbuja k samostojnemu delu, oblikovanju z različnimi materiali in likovnemu razmišljanju....Bila je leta 2009 izbrana na državno razstavo v organizaciji JSKD na temo »Kolaž«. Za svoje grafike je na razstavi Društva likovnih umetnikov Maribor, »Vabljeni mladi«, prejela listino Primavera. Leta 2011 je razstavljala na razstavi »Mladi umetniki Pomurja » v Galeriji Murska Sobota ter 2012 bila izbrana na razstavo »Odtisi in vtisi- zadnja tri leta slovenske grafike« v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani...«

Glede naslova razstave Monoprinti / Enkratne stiske je treba dodati, da gre za grafično tehniko, pri kateri je možen samo en odtis. Enkratne stiske je lahko osebna oznaka te grafične tehnike, lahko pa tudi nakazuje neko občutje, ki človeka vodi k ustvarjanju.

Mladima umetnikoma je k tokratni razstavi v Galeriji Kulturnega doma v Gornji Radgoni čestital župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš. Avtorja likovnih del pa sta še opomnila, da sta tokratno razstavo posvetila prijateljici, dramski igralki Jasmini Molnar Urbanič (1972 - 2012). Razstava bo na ogled do konca meseca marca in še nekaj dni v aprilu.


Več v Kultura in izobraževanje