Sončenje in kuhanje

Uspešno prostovoljstvo upokojenk in upokojencev DU Radenci

Filip Matko, sreda, 20. februar 2013 ob 11:38
Priprava istrskih fritul

Priprava istrskih fritul

Pod že znanim geslom »Aktivno preživljanje prostega časa - naredimo nekaj zase« je v letu 2012 skupina prostovoljk oziroma prostovoljcev Društva upokojencev Radenci v DOSOR-ju (kjer je tudi sedež društva !), Domu starejših občanov Radenci, izvajala program »Druženje - za višjo kakovost življenja v DOSOR-ju«. Aktivnosti usklajuje koordinatorka Marija Erveš z delovno terapevtko Andrejo Čuk v DOSOR-ju ter Heleno Maguša Stanek, po potrebi pa še s Petro Gašpar, Stanko Fras in Klaudijo Zemljič. Kar ducat prostovoljk DU Radenci se je vključevalo v prvi polovici leta 2012, pozneje pa sta se priključili še dve.

»Sončenje« je na programu vsak torek v tednu. Tedaj se srečujejo članice Medgeneracijske skupine »Sonček« - ročno delo (kvačkanje, pletenje...). Kuharske delavnice pa so bile enkrat mesečno ob mentorstvu Marije Fras, pozneje pa je mentorstvo prevzela Ida Mir.

In v oddelčni kuhinji pritličja doma so se 19. februarja zbrale stanovalke in stanovalci doma, ki jim je diplomirana delovna terapevtka Andreja Čuk predstavila prostovoljko Društva upokojencev Radenci, sicer pa upokojeno učiteljico gospodinjstva (s Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci) Ido Mir, ki je ob tokratnem srečanju prišla s prostovoljkami (Ema Matijevič, Darinka Nahtigal in Zalika Kodba) ter vnaprej pripravljenim receptom za Istrske fritule. Vse vnaprej pripravljene sestavine (mehko in ostro moko, jajca, jogurt, sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor, sol, rum in rozine) so kar hitro zmešale v pripravljeni posodi. Med tem se je v kozici na grelni plošči peči že segrelo olje za cvrtje. Z žlico je Ida Mir pripravljeno mešanico testa vstavljala v vrelo olje. Testo je hitro »nabreknilo«, pridobilo v olju lepo rumenorjavo barvo, nato se olja odcedilo v cedilki. Po serviranju na krožnik so istrske fritule »dobile še okras« iz sladkorja v prahu. Vsega je bilo prehitro konec ! In kar v 45 minutah: od priprave, cvrtja in užitka ob sladkanju z istrskimi fritulami, ki jih pa po Prlekiji in Prekmurju (vsekakor ob drugačni sestavi testa) gospodinje poimenujejo »miške«.


Več v Kultura in izobraževanje