»Treniram svoje možgane. Izboljšam spomin!«

Delavnica projekta Memohelp v Domu Janka Škrabana v Beltincih

Mario Šilec, sreda, 27. februar 2013 ob 14:46
Memohelp

Memohelp

Kot prvi v Pomurju smo v Domu Janka Škrabana v Beltincih, v torek 26. februarja, organizirali že drugo delavnico projekta Memohelp. Gre za Švicarsko – slovenski projekt, ki je podprt z donacijo Švice v okviru švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

Projekt Memohelp je inovativen pilotski preventivni projekt, ki uvaja nove pristope pri reševanju problema na področju pešanja spomina oz. upadu psihofizičnih sposobnostih pri starejših ljudeh. Trenutno se namreč težave s pešanjem spomina pri posameznikih praviloma pričnejo reševati šele, ko se spomin tako poslabša, da govorimo o kronični okvari funkcij možganov oz. demenci.

Pešanje spomina je sicer naraven pojav, ki se mu lahko, glede na znane rezultate študij s sistematičnim in pravilnim treningom, zoperstavimo ali vsaj podaljšamo obdobje preden nastopi demenca, kar lahko starostnikom zelo pomaga pri kakovosti njihovega življenja.

Delavnico, ki so se je udeležili stanovalci doma Janka Škrabana in zunanji obiskovalci je vodila mag. Vanja Jus, iz evropskega inovacijskega centra Univerzum Minerva.

Po besedah sodelujočih je skozi sproščeno vzdušje in različne vaje jasno vidno, da so le te več kot dobrodošle. Dobro počutje in novi izzivi bodo na prihodnja srečanja prav gotovo privabili še več stanovalcev in zunanjih obiskovalcev.


Več v Kultura in izobraževanje