Mladinski pevski zbor GŠ Ljutomer zapel v Viteški dvorani Križank

Koncert Mladinskega pevskega zbora GŠ Slavka Osterca Ljutomer v Viteški dvorani ljubljanskih Križankah

Prlekija-on.net, sobota, 9. marec 2013 ob 10:43
MPZ GŠ Ljutomer v Viteški dvorani

MPZ GŠ Ljutomer v Viteški dvorani

Glasbena matica Ljubljana je lansko leto praznovala 140-letnico delovanja in je v jubilejnem letu pripravila bogat kulturno-umetniški program, v katerega je vključila tudi mlade zborovske pevce.

K enemu od teh projektov so povabili tudi Mladinski pevski zbor GŠ Slavka Osterca Ljutomer, ki ga dobro poznajo iz preteklih let, saj so zbor pod vodstvom Romane Rek že gostili v Ljubljani. Tokrat se je pojavila nova možnost za sodelovanje in sicer je Glasbena matica projekt poimenovala po skladbi skladatelja Karla Jenkinsa »ADIEMUS«.

Projekt je potekal v dveh fazah, saj se je nekaj naših pevcev in zborovodkinja Romana Rek udeležilo intenzivnih pevskih vaj v Portorožu, lanskega avgusta. Namen intenzivnih vaj je bil seznanitev s cikličnim delom britanskega skladatelja Karla Jenkinsa, Adiemus.

Skupna koncerta sta bila izvedena 1. 2. 2013 v dvorani GŠ Slavka Osterca Ljutomer in v petek 8. 3. 2013 v Viteški dvorani ljubljanskih Križank.

Pri zborovskem petju se razvijajo posameznikove sposobnosti, spretnosti in znanja, ki usmerjajo sprejemanje, doživljanje in izražanje lastne osebnosti. Zborovsko petje v glasbeni šoli (kakor tudi izven nje) je torej dragocena vzgojna ter ustvarjalna umetniška glasbena dejavnost, ki neguje temeljne tako glasbene kot zunajglasbene osebne in družbene vrednote učencev.

In prav v današnjem času, ko je kultura in glasbena umetnost na hudi preizkušnji v luči zmanjševanja in varčevanja, je takšno združevanje in skupno sodelovanje v glasbi zelo pomembno.

Mladinski zbor Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer deluje že od leta 1994, nekaj časa kot dekliški, zadnja leta pa kot zbor otrok starih od 10 do 15 let. Zbor ima za sabo veliko število različnih nastopov, rad sodeluje v pevskih projektih, kot so ATTACCA, mednarodni adventni koncert v Gradcu in drugo. Redno se udeležuje regijskih in državnih tekmovanj v Zagorju ob Savi. Nastopil je tudi na mednarodnem tekmovanju FESTA CHORALIS v Bratislavi. Tako se zbor lahko pohvali z lepim številom zlatih in srebrnih priznanj. Pevce združuje veliko veselje do lepega petja in glasbe, prav tako pa se zelo radi družijo in prepevajo skupaj z zbori iz drugih krajev Slovenije.


Več v Kultura in izobraževanje