»Pesem nas oplemeniti in nam obogati življenje«

Jubilejni koncert ob 30-letnici delovanja ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Ljutomer

Nuša Novak, sobota, 9. marec 2013 ob 22:59
Jubilejni koncert

Jubilejni koncert

V petek, 8. marca, na mednarodni praznik vseh žensk, je ob 18.00 uri v dvorani Doma kulture Ljutomer, potekal jubilejni koncert ob 30-letnici delovanja ženskega pevskega zbora, Društva upokojencev Ljutomer.

Skupina upokojenk prepeva že trideset let za svoje razvedrilo in razvedrilo tistih, ki jim radi prisluhnemo. Pojejo štiriglasno, najrajši pesmi na ljudska besedila v priredbi slovenskih skladateljev, še posebno taka s hudomušno vsebino. Do sedaj so se naučile že preko štiristo pesmi, izmed teh tudi nekaj pogrebnih. Letno imajo deset do dvajset koncertov in nastopov.

Zbor je v tridesetih letih zelo uspešno opravljal svoje poslanstvo na področju ljubiteljske kulture. Zasluge za to imajo vse pevke, ki so kadarkoli prepevale v tem zboru in vse zborovodkinje. V tridesetih letih delovanja zbora so zbor vodile: Romana Rek (7 let), Ljuba Laba (20 let) in Vlasta Vizjak (vodja od leta 2010 dalje).
Predsedstvo zbora so vestno in uspešno opravljale: Terezija Tompa, Tončka Šterman, Marija Prelog, sedaj pa Milena Studnička.

Zbor se vsako leto udeležuje območnih revij JSKD (uvrstitve na regijski nivo), revij upokojencev Pomurja (dvakrat uvrščene na državno revijo kot najboljši zbor iz Pomurja). Pevke so prejemnice številnih jubilejnih Gallusovih značk in ostalih priznanj na glasbenem področju.

V začetku prireditve so najprej zapele naše jubilantke, pod vodstvom zborovodkinje Vlaste Vizjak. Nato so nas s svojim obiskom počastili gosti iz bližnjega Čakovca, ženski pevski zbor Umirovljenika Čakovec. Zapeli so nam nekaj svojih prav posebnih uspešnic, pod vodstvom zborovodja, Vinka Jakupaka. S svojim obiskom so nas počastili tudi člani Cvenskega okteta, pod vodstvom Tihomirja Babiča. Po moški popestritvi koncerta, so se nam še enkrat s svojimi briljantnimi glasovi, pridružile članice ženskega pevskega zbora DU Ljutomer in nam zapele še nekaj svojih najljubših pesmi. Celotno svečano prireditev je povezovala Slavica Sunčič, predsednica Društva upokojencev Ljutomer.

Ob koncu prireditve, pa sta Cilka Jakelj, upokojena profesorica Slovenskega jezika ter predsednica Sveta OI JSKD in Mira Rebernik Žižek, vodja OI JSKD Ljutomer, podelili zaslužene Gallusove značke, glede na dolgoletno sodelovanje v pevskem zboru.
Bronaste Gallusove značke, za najmanj pet let sodelovanja v zboru, sta prejeli, Biserka Levačič in Cilika Bratuša.
Srebrne Gallusove značke, za najmanj deset let sodelovanja, so prejele, Marija Podgorelec, Marta Lasbaher, Stanka Šeruga, Albina Habjanič, Mira Pihlar, Cecilija Pihler in Marta Brumen.
Zlate Gallusove značke, za najmanj dvajset let požrtvovalnega sodelovanja, so prejele, Emilija Šinko, Marica Lebarič, Milena Studnička, Marija Muršič, Angela Jurkovič, Marija Prelog in Majda Regoršek.
Častno Gallusovo značko, za neomajno več kot tridesetletno delovanje v pevskem zboru, pa je prejela Ivica Potočnik.
Celoten ženski pevski zbor DU Ljutomer, pa je prejel jubilejno priznanje, ki ga podeljuje JSKD.

Za konec pa so nekaj besed in misli o dnevu žena in veri ter ljubezni do življenja, podelile z obiskovalci še predsednica pevskega zbora Umirovljenika Čakovec, Dragica Premilovič ter Cilka Jakelj in Mira Rebernik Žižek.

Preden smo zapustili dvorano, pa smo lahko še enkrat prisluhnili venčku ljudskih pesmi, ki so jih zapeli Cvenski oktet v družbi ženskega pevskega zbora DU Ljutomer, s spremljavo Slavka Ahlina na harmoniko. Skupaj pa smo še zapeli dve najbolj znani prleški pesmi, Mi se mamo radi in Dere sen jaz mali bija.

Po končani prireditvi, pa so bili vsi nastopajoči, gostje in obiskovalci, povabljeni na pogostitev v galerijo.

Iskrena hvala vsem, ki ste prišli na ta nepozabni jubilejni koncert ter se družite, veselite in vzpodbujate pevke pri njihovem delu, kajti pesem nas oplemeniti in nam obogati življenje.


Več v Kultura in izobraževanje