Povezovanje dveh kultur

Uspešni projekti Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost

Filip Matko, nedelja, 10. marec 2013 ob 16:48
Rade Bakračević

Rade Bakračević

Srbsko kulturno društvo »Štajerska skupnost« (Štajerska zajednica) s sedežem v Mariboru kot predsednik vodi Rade Bakračević iz Radencev. Društvo povezuje članstvo z Štajerske v sosednji Avstriji, kot tudi na Štajerskem v Sloveniji. Svoj redni letni občni zbor društva so opravili 9. marca v Radencih, kjer so kot zelo uspešno ocenili delo društva v minulem letu, saj je poudarek na povezovanju kulture Srbov in Slovencev.

Tako so v letu 2012 izpeljali 14 večjih prireditev: vseh 365 dni je izhajal časopis »Štajerske novice« v elektronski obliki, ki je letos 8. februarja zabeležil že 8-milijontega bralca; 10. januarja je v Literarni hiši v Mariboru bilo srečanje književnikov v sodelovanju z Društvom književnikov Maribor (nastopila sta slovenski književnik Tone Dodlek in srbski književnik, novinar in filozof Ivan Rajović iz Kraljeva); 13. januarja je bilo organizirano pravoslavno silvestrovanje v lendavskem hotelu Lipa, ki ga je pripravilo Srbsko kulturno društvo »Jovan Jovanović Zmaj« iz Lendave (prireditev je posnela RTV Slovenija za 8-minutno oddajo urednika Saše Paukovića); 17. januarja je bil v Mariboru literarni večer z Božidarjem Brezinščakom Bagola, ki so se ga udeležili člani iz avstrijskega Gradca; 2. marca je v mariborski Literarni hiši bilo srečanje s srbskimi književniki v okviru projekta Maribor - Evropska prestolnica kulture; 9. marca je bila otvoritev enomesečne razstave fotografij Ivana Vinovrška v razstaviščni avli DOSOR-ja v Radencih; 26. maja je potekal v radenskem DOSOR-ju že sedmi mednarodni festival šaha, bila pa je v maju tudi enomesečna razstava pravoslavnih ikon v Pavlovi hiši v Potrni v sosednji Avstriji; 15. junija je bila otvoritev enomesečne razstave pravoslavnih ikon v Bratislavi na Slovaškem; 24. junija se je praznovala Slava društva (botrstvo/poimenovanje) svetega Vartolomeja in Varnave; avgusta je potekal Mesec srbske kulture; 2. septembra so gostovali Kraljevački muzičari na Lentu v Mariboru; 18. septembra je bila razstava slik Milke Knežević v Lepoglavi na Hrvaškem; 5. oktobra so odprli razstavo pravoslavnih ikon v Mojmirovcu na Slovaškem; 14. oktobra je bila otvoritev razstave pravoslavnih ikon v Trnavi na Slovaškem in 19. decembra je bil v mariborski Literarni hiši še literarni večer.

Poročevalec o teh aktivnostih, predsednik društva Rade Bakračević, je podobno aktivnost na občnem zboru predlagal tudi za leto 2013 ter pri tem opomnil, da tudi letos računajo na finančno pomoč s strani Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti kot tudi njegove Območne izpostave v Mariboru, nadalje na finančno pomoč Mestne občine Maribor, Ministrstva za kulturo Republike Slovenije ter Ministrstva za kulturo Republike Srbije.

Občnega zbora Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost v prostorih DOSOR-ja (Dom starejših občanov Radenci) sta se poleg delegatov iz ostalih srbskih društev po Sloveniji udeležila tudi pravoslavni paroh Savo Kosojević iz Maribora s člani cerkvenega odbora Srbske pravoslavne občine Maribor ter župan Občine Radenci Janez Rihtarič.

Predsednik Nadzornega odbora društva, Zdravko Majstorović, je uredništvu ter dopisnikom spletnega časopisa »Štajerske novice« izročil priznanje »Zlato pero« za 8-milijontega bralca, ki je bil zabeležen 8. februarja letos ob 8.45. S tem naslovom se lahko sedaj pohvalijo: urednik časopisa Rade Bakračević, njegov sin Aleksander Bakračević kot fotoreporter, fotoreporter Zdravko Majstorović, dopisnik iz Beograda Marko Lopušina (urednik »Večernjih novosti«), novinar Radomir Čubranović, dopisnik iz Vojvodine; Ivan Rajović, novinar in književnik, dopisnik iz Šumadije; Stane Ribič, dopisnik iz Slovaške in Filip Matko, dopisnik iz Pomurja.


Več v Kultura in izobraževanje