Letna konferenca Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer

Na konferenci so podelili priznanja zaslužnim častnikom

Branko Košti, ponedeljek, 18. marec 2013 ob 12:48
Slovenski častniki z območja občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej, združeni v Območnem združenju slovenskih častnikov Ljutomer, so v nedeljo, 17. marca, na redni letni konferenci ocenili izvedene aktivnosti in pregledali dosežene uspehe v letu 2012.

Po uvodni predstavitvi organizacije Sistema za zaščito in reševanje, ki ga je izvedel vodja izpostave Murska Sobota Martin Smodiš, je obsežno poročilo o realiziranem podal predsednik OZ ZSČ Ljutomer, major Anton Kosi. V njem je med drugim izpostavil:
"Ob množici dogodkov nismo pozabili na aktivnosti, ki smo si jih zadali z našim letnim planom. Izvedli smo ribiško in lokostrelsko tekmovanje ter tekmovanje v pikadu, katerim je sledil ribiški piknik v Gezovih jamah na Moti. Strelsko kondiciranje z malokalibrsko puško smo opravili na strelišču v Presiki. Tradicionalni jesenski pohod smo častniki in veterani lani izvedli na območju Veržeja.
Strokovno ekskurzijo so v skladu z našim letnim planom organizirali veterani, in sicer v Slovensko Bistrico, Slovenske Konjice in na Osankarico.

Udeležili smo se spominskih pohodov, ki so jih organizirala druga sorodna združenja ali občine v našem okolju. Tako smo bili prisotni na pohodih na Kogu, Dolgi vasi, Murski Soboti, Gornji Radgoni in Jeruzalemu. Odzvali smo se povabilu Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer in se udeležili spominskih slovesnosti ob obeležjih iz NOB, ob dnevu mrtvih pa sem bil govornik pri spomeniku žrtvam fašizma v Ilovcih.

Aktivno smo se vključevali v program dela naše krovne organizacije. Udeležili smo se konference ZSČ na Igu, kjer je bil prisoten tudi naš prapor. Lokostrelske spretnosti smo spet preizkusili na lokostrelskem tekmovanju ZSČ v Ankaranu. V Mariboru smo se udeležili regijskega posveta ZSČ. V spomladansko-poletnem času smo bili vključeni v volilne postopke za izvolitev novega predsednika ZSČ. Oktobra smo se udeležili srečanja z načelnikom GŠ SV v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani.

Vsebina našega dela se močno navezuje na življenje in delo Slovenske vojske. Tako smo se udeležili dneva odprtih vrat v vojašnicah v Murski Soboti in Mariboru ter slovesnosti ob 20. obletnici 72. brigade v Mariboru. 15. junija je imela v Ljutomeru strokovno ekskurzijo enota E-VOJ iz mariborske vojašnice. V Ljutomeru smo sprejeli pripadnike enote na Glavnem trgu, jih peljali v ljutomerski muzej I. slovenskega tabora, v Park generala Maistra in k spomeniku padlim talcem pri Muri na Moti".

V združenju posvečajo veliko pozornosti vključenosti v lokalno okolje. O tem je predsednik povedal sledeče:

"V ljutomerskem častniškem združenju smo zelo zadovoljni, ker imamo primerno podporo lokalnih skupnosti. Pri tem mislim na vse štiri naše občine, ki nas finančno podpirajo. Še posebej nas radosti dejstvo, da smo v treh naših občinah našli skupne temelje za pristno sodelovanje ob konkretnih aktivnostih. Redno se udeležujemo občinskih proslav ob državnih in občinskih praznikih. V preteklem letu smo bili prisotni na svečanostih ob občinskem prazniku v vseh štirih občinah. 22. junija je bila na Starem trgu v Ljutomeru občinska proslava ob dnevu državnosti, v okviru katere je bila tudi otvoritev napisne table pri spominski lipi iz vojne 1991. Pobudo za obeležitev spominske lipe smo dali ljutomerski častniki in tudi vsebina napisa je naša. Sodeloval je tudi naš prapor. Pred proslavo pa je bil sprejem za predstavnike veteranskih in domoljubnih organizacij pri ljutomerski županji mag. Olgi Karba.

30. junija je bila na Razkrižju spominska slovesnost ob odhodu JLA (leta 1991) iz Prlekije, kjer smo bili prisotni v velikem številu v uniformah in s praporom. Sodelujemo tudi z vsemi sorodnimi društvi in združenji v našem širšem okolju. Že vrsto let sodelujemo z OZVVS Ljutomer, s katerim vsako leto skupno načrtujemo določene aktivnosti in jih med letom tudi skupaj realiziramo. Veliko skupnih programskih točk smo našli s PVD 'Sever' za Pomurje in z Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Ljutomer. S častniškima organizacijama Gornja Radgona in Ormož zelo dobro sodelujemo in takšnega sodelovanja si želimo tudi v bodoče. 23. junija je bil v Petišovcih pohod po poteh bojev Pomurske policije, katerega so se udeležili tudi nekateri naši člani.

3. julija je bil 11. spominski pohod ob meji iz Gornje Radgone do Radencev, kjer je bila krajša slovesnost. Pohoda se je udeležilo več naših članov in prapor. 15. julija je bilo tradicionalno srečanje veteranov na Gomili pri Kogu, katerega smo se udeležili v velikem številu v uniformah in s praporom. 22. septembra je bila otvoritev razstave 'Ormožani in vojaške kape' v Ormožu, katero smo si v naslednjih dneh ogledali nekateri pripadniki iz naših vrst".

V razpravi so opravljeno delo v preteklem letu pohvalno ocenili gostje na konferenci: sekretar Zveze slovenskih častnikov Janko Ljubič, predsednik policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje Ciril Magdič, predsednika OZSČ iz Gornje Radgone in Ormoža ter predsednik OZ VVS Alojz Filipič.

Ob zaključku konference sta predsednik OZSČ Anton Kosi in sekretar ZSČ Janko Ljubič podelila priznanja članom združenja.

Pisna priznanja Zveze slovenskih častnikov so prejeli Miro Lasbaher, Alojz Babič, Borut Filipič in Stanislav Filipič, Častni znak ZSČ je bil podeljen Branku Magdiču, Srebrni znak sever je od predsednika društva Sever za Pomurje Cirila Magdiča prejel Anton Kosi, Urošu Vrbančiču pa je bil podeljen bojni znak Gibina.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54