9. sejem Altermed v Celju

V dneh od 15. do 17. marca skoraj 22 tisoč obiskovalcev

Filip Matko, ponedeljek, 18. marec 2013 ob 10:52
Stojnica EKO vrtca Rogašovci

Stojnica EKO vrtca Rogašovci

Tri dni, od 15. do 17. marca, je na sejmiščnem prostoru Celjskega sejma v Celju potekal Spomladanski sejemski trojček (18. sejem Flora, 12. sejem Poroka in 9. sejem Altermed). Slednji, Altermed, je sejem zdravega načina življenja, zdravilstva, zeliščarstva, zdrave prehrane, naravne kozmetike z domačimi in tujimi strokovnjaki. 120 razstavljavcev se je predstavilo na tri tisoč kvadratih skoraj 22 tisoč obiskovalcem. Pripravili in izvedli so več kot sto predavanj in  demonstracij.

Zadnji dan sejma, v nedeljo, nas je posebej zanimala predstavitev EKO vrtcev in EKO šol in z desnega brega reke Mure smo lahko obiskali stojnico EKO vrtca iz Lenarta, z levega brega reke Mure pa stojnico Eko vrtca iz Murske Sobote in EKO vrtca iz Rogašovec ter stojnico EKO osnovne šole Sveti Jurij. Poleg stojnic, na katerih so vrtci in šolarji predstavili pisano paleto dejavnosti zdravega in sonaravnega življenja, ki jih izvajajo v svojih vzgojno izobraževalnih ustanovah, so dogajanje popestrili na demonstracijskem odru in v demonstracijski kuhinji, kjer so si obiskovalci vse tri dni ogledovali številne aktivnosti posameznih šol in poskusili najraznovrstnejše načine priprave zdrave hrane po receptih slovenskih eko-šolarjev. Skupaj z mentorji so pokazali, da lahko sami pripravijo okusen obrok, ki je ekološko pridelan, zdrav in hkrati poceni.

Ob stojnicah smo srečali tudi nacionalnega koordinatorja za EKO vrtce, Daneta Kataliniča iz Murske Sobote (do upokojitve je bil ravnatelj Vrtca v Murski Soboti), ki je avtor številnih priročnikov in drugih publikacij z EKO področja. Občudoval je izvirne vsebine razstav, jedrnato sporočilnost in privlačnost vsega razstavljenega, informativno propagandna gradiva ob vsem tem ter komunikacijo razstavljavcev z obiskovalci sejma. Ve namreč, da je na tovrstnih sejmih v ospredju odnos do urejenega okolja, način ponujanja hrane in način postrežbe. Učenci v nekaterih šolah resnično poskrbijo, da je njihova hrana zdrava.

Demonstracijski oder je bil na voljo vsem, ki so se želeli predstaviti in mi smo ujeli trenutek, ko so se na odru predstavili najmlajši modni kreatorji. Obiskovalcem sejma so ponudili v razmislek idejo o oblikovanju lastnih oblačil iz odvrženih materialov (tekstila, plastike in papirja). Sejem Altermed si je bilo vredno ogledati.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje