27-letni Amadej Juranovič iz Banovec postal doktor znanosti

Po dobrih štirih letih poglobljenega raziskovalnega dela mu je pri 27-letih uspelo pridobiti naziv doktor znanosti

Prlekija-on.net, torek, 19. marec 2013 ob 10:141
Z velikim ponosom sporočamo, da je 27-letni Amadej Juranovič iz Banovec dne, 18. 3. 2013, uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom 2H-Piran-2-oni kot dieni pri cikloadicijah z izbranimi alkeni in alkini na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

Amadej Juranovič, ki je med drugim tudi strasten plesalec flamenka, se je po dodiplomskem študiju na FKKT UL, ki ga je zaključil v pičlih štirih letih brez absolventskega staža, na fakulteti zaposlil kot mladi raziskovalec. Po dobrih štirih letih poglobljenega raziskovalnega dela mu je pri 27-letih uspelo pridobiti naziv doktor znanosti.

Vsebinski povzetek iz doktorske disertacije:
V disertaciji je opisana primerjalna študija reakcijskih poti cikloadicije med 2H-piran-2-oni in vinilnimi dienofili pod vplivom mikrovalovnega obsevanja in visokim tlakom, kakor tudi (v nekaterih primerih) konvencionalnega segrevanja. Vinilni dienofili kot so etil vinil eter, cikloheksil vinil eter, vinil acetat, vinil propionat, N-vinil-2-pirolidon in N-vinilkaprolaktam so v kombinaciji z DABCO služili za sintezo substituiranih anilinov. Izolirali in karakterizirali smo oba intermediata na reakcijski poti cikloadicije, 2-oksabiciklo[2.2.2]okt-5-en in cikloheksadien. Z etil vinil etrom kot najbolj primernim dienofilom, smo pretvorili pripojene piran-2-one do ustreznih aromatskih produktov. V drugem delu so predstavljene mikrovalovne oziroma termične cikloadicije med stirenom in 2H-piran-2-oni in podrobnejša analiza reakcijske poti cikloadicije, kjer so nastali izomerni cikloheksadieni ter simetrični dvojni cikloadukti. Dobljene cikloheksadiene smo pretvorili do mešanih dvojnih cikloaduktov in pokazali, da jih je mogoče hidrogenirati do polisubstituiranih cikloheksenskih derivatov. V zadnjem delu smo s cikloadicijo p-klorostirena (stirena) ali pklorofenilacetilena (fenilacetilena) na 2H-piran-2-on sintetizirali derivate boskalida brez uporabe toksičnih in dragih kovin prehoda.

TUNČEK sreda, 20. marec 2013 ob 14:38

čestitke Amadej ! Ploskač

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje