V Ljutomeru gostovalo Gledališče iz desnega žepka z Gospo Pehtro

Otroški LGG abonma 2012/2013

Nuša Novak, četrtek, 21. marec 2013 ob 19:34
Gospa Pehtra

Gospa Pehtra

V ponedeljek in torek, 18. in 19 marca, je potekal Otroški LGG abonma 2012/2013 v Domu kulture Ljutomer, ki ga organizira JSKD Ljutomer, pod vodstvom Mire Rebernik Žižek, vodje izpostave Ljutomer. Sedaj je potekala že četrta oziroma za nekatere otroke že peta abonmajska predstava. Ta predstava je bila sedaj zadnja v tem abonmajskem letu.

V obeh dneh se je abonmajska predstava pričela ob 10.30 uri in je trajala 40 minut. Namenjena pa je bila otrokom od 4. leta dalje. Tokrat je gostovalo Gledališče iz desnega žepka s predstavo brata Grimm: Gospa Pehtra. To pravljico zagotovo že marsikateri od otrok zelo dobro pozna, saj je velika uspešnica tudi kot risanka. V omenjeni lutkovni predstavi sta igrala Lucija Cirović, vsem bolje znana kot Fata iz TV Dober dan ter Boštjan Štorman, ki je v tej enkratni hudomušni predstavi poskrbel za oblikovanje lutk, scenografijo, kostumografijo in hkrati tudi režijo. Za spremljajočo glasbo pa je poskrbel Zoran Završnik.

Kratka vsebina lutkovne predstave:
Živela je vdova, ki je imela dve hčeri. Prva je bila pridna in lepa, druga pa lena in grda. Ampak vdova je imela tisto leno rajši, ker je bila njena prava hči. Zato je morala pridna deklica vsak dan opravljati težka hišna opravila in presti, medtem ko je lena poležavala in se sladkala z marmelado. Nekega dne pade pridni deklici motek volne v vodnjak. Ko ga želi potegniti ven, še sama  pade vanj in se znajde v čarobnem svetu Gospe Pehtre. Ta jo povabi k sebi domov in ji razkrije, kako s pomočjo pernice izdeluje sneg.

Predstavo so si ogledali otroci iz OŠ Ivana Cankarja in vrtca Ljutomer, otroci iz vrtca Stročja vas, Cezanjevci in Stara cesta ter učenci OŠ Cvetko Golar Ljutomer in dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Abonmajska lutkovna predstava je bila namenjena otrokom, kakor tudi tistim že malce starejšim. Celotna zgodba je bila zelo zanimiva, vsebovala je tudi življenjski nauk: "Dobro je poplačano, zlo se kaznuje". Zelo opazna je bila tudi scenografija, predvsem pa nas je pritegnila kostumografija in lutke same, ki so bile ročno izdelane.

Vsi obiskovalci so bili nad predstavo zelo navdušeni, še predvsem zaradi hudomušnega nastopa gostujočih igralcev.


Več v Kultura in izobraževanje