Na Gimnaziji Ljutomer potekal mednarodni srednješolski debatni turnir

Živa Antolin druga najboljša govorka, Zoran Fijavž četrti

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. marec 2013 ob 17:01
Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je skupaj z Zavodom za kulturo dialoga ZIP letos med 21. in 24. marcem, že enajstič organizirala mednarodni debatni turnir, na katerem je sodelovalo 30 ekip iz Slovenije, Velike Britanije, Bosne in Hercegovine, Romunije, Češke, Hrvaške in Singapurja.


Teme na katere so se udeleženci lahko že vnaprej pripravili so bile:
  1. Za slabo demokracijo v državi so krivi pasivni državljani
  2. Vlade bi morale omejiti individualno porabo energije
  3. Podpiramo Združene države Evrope
  4. Kapitalizem ne razvija pravične družbe
  5. Egipt potrebuje sekularizacijo
Za tri debate pa so imeli debaterji le eno uro časa za pripravo. V improviziranih debatah so razpravljali o tem, ali naj prepovemo individualno posedovanje orožja, ali naj staršem dovolimo, da svojim otrokom vsadijo mikročipe in ali bi vsejedci še vedno jedli meso, če bi morali sami zaklati žival, ki jo bodo pojedli.

V finale sta se uvrstili ekipi mednarodne gimnazije iz Sarajeva, BiH in ekipe Druge gimnazije iz Maribora. Zmagala je ekipa Druge gimnazije Maribor, pred ekipo BiH in ekipo iz Singapurja.

Ljutomerska debaterka Živa Antolin se je med skoraj stotimi debaterji iz sedmih držav posamezno uvrstila na odlično drugo mesto, drugi član ekipe Zoran Fijavž je bil četrti. Ekipa ljutomerske gimnazije (Antolin, Fijavž, Lukman) pa je na državnem nivoju zasedla četrto mesto.

Kar nekaj tujih ekip je v Slovenijo prispelo že v sredo in zato so tuji učitelji in učenci lahko sodelovali v dejavnostih, ki so bile na GFML organizirane v tednu obveznih izbirnih vsebin. Mednarodno sodelovanje se je nadaljevalo doma, saj je bila velika večina tujih debaterjev gostov pri dijakih ljutomerske gimnazije. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer se iskreno zahvaljuje vsem družinam svojih dijakov, ki so, kot je pomurska tradicija, nadvse gostoljubno sprejele tuje goste.


Več v Kultura in izobraževanje