V Veržeju na ogled razstava pirhov in cvetnonedeljskih butar

Razstava pirhov in cvetnonedeljskih butar v Veržeju

Prlekija-on.net, sobota, 30. marec 2013 ob 18:33
Razstava pirhov in cvetnonedeljskih butar

Razstava pirhov in cvetnonedeljskih butar

Že peto leto zapored je Zavod Marianum pripravil razstavo pirhov, ki so se jim letos pridružile cvetnonedeljske butare slovenskih pokrajin. S pirhi se predstavlja 20 posameznikov, predvsem iz Pomurja in drugih delov Slovenije, eden prihaja iz Hrvaške ter 25 skupin iz šol, vrtcev in društev s področja SV Slovenije.

Na razstavi cvetnonedeljskih butar pa si lahko obiskovalci ogledajo 30 primerkov pušljev, presmecev, snopov, potic in drugače imenovanih butar vseh slovenskih pokrajin.

Ob odprtju razstave je izšel tudi bogat zbornik s 14 strokovnimi članki, ki ga je predstavila kustosinja Pomurskega muzeja Jelka Pšajd. O cvetnonedeljskim zelenju je strnila nekaj misli. Razlike se kažejo v poimenovanju izrazov cvetnonedeljskega zelenja in njenih sestavin, v sestavinah, oblikah, ... Podobnosti pa se kažejo v šegah, ki so spremljale blagoslovljeno zelenje. Predvsem pa lahko povemo, da je bila v preteklosti izdelava in nošnja cvetnonedeljskega zelenja »moško delo«, priprava in nošnja velikonočnega »žegna« pa »žensko delo«.

Razstavo si lahko ogledate v Puščenjakovi dvorani Centra DUO v Veržeju do 4. maja. Do 2. aprila je razstava na ogled vsak dan med 9. in 17. uro, nato pa ob delavnikih med 9. in 17. uro ter ob sobotah med 9. in 12. uro.


Več v Kultura in izobraževanje