Učenci so tisti, ki jim odpiramo obzorja...

Šesto leto projektnega dela »Evropska vas« na Osnovni šoli Radenci

Filip Matko, četrtek, 4. april 2013 ob 08:08
Finska kuhinja

Finska kuhinja

Koordinatorica projekta »Evropska vas« na Osnovni šoli Radenci, učiteljica Gabrijela Žerjal, zagotavlja: »Učenci so tisti, ki jim odpiramo obzorja, ponujamo znanja, jih ozaveščamo, da bodo v prihodnosti soustvarjali v skupnem evropskem prostoru…«

Njenim besedam lahko brez veliko razmišljanja pritrdimo, kajti že šesto leto zapored se na tej devetletki udeležujejo projekta »Pristopi in usposabljanja za kakovost – aktivnost Evropska vas«, ki je  korak k opisanemu.

V minulih petih letih so učenke in učenci OŠ Radenci, v sodelovanju s svojimi učiteljicami in učitelji, odkrivali in spoznali neznano o državah v Evropi: Litve, Luksemburga, Nemčije, Grčije in Španije. Vse spoznano so predstavili na vsakoletnem zaključku projekta »Evropska vas« v Murski Soboti, kjer tamkajšnji Trg kulture zaživi kot zanimiv mozaik Evrope.

A letos so se lotili raziskovanja Finske. Na temo »Finska – Suomi« so na šoli izvedli tudi tehniški dan, ki je resnično uspel. Učenci so odkrili veliko novega ter v obliki razstave na šoli pričarali to neokrnjeno, snežno,  deželo severa - pravzaprav deželo tisočerih jezer, kot jo radi poimenujemo, v vsej svoji lepoti in značilnostih. Ob tem so na lično izdelanih plakatih prikazali, kaj so že znanega ali novega odkrili: deželo čarobnih bitij - trolov, na Laponskem domujočega Joukupulija (Božička), finsko kuhinjo, glasbeno skupino Lordi, risanko Angry Birds, smučarsko središče Lahti in znamenite smučarske skakalce, odlične smučarke in smučarje v klasičnih smučarskih disciplinah, kot tudi slavnega dirkača Formule 1 Raikönnena, pa svetovno znano znamko Nokia…

Kot vemo, bo letošnja predstavitev oziroma zaključek projekta »Pristopi in usposabljanja za kakovost – aktivnost Evropska vas« 8. maja, zopet v Murski Soboti, ko bo Trg kulture prava vas evropskih držav.


Več v Kultura in izobraževanje