Burkaška moraliteta Sljehrnik v Ljutomeru

V Ljutomeru so gostovali igralci zasedbe SNG Nova Gorica

Nuša Novak, četrtek, 4. april 2013 ob 21:26
Sljehrnik

Sljehrnik

Po novembrski in januarski odpovedi v lanskem letu, smo si 3. aprila v Domu kulture Ljutomer, v prleški prestolnici lahko končno ogledali komedijo - burkaško moraliteto Sljehrnik, po besedilu Iztoka Mlakarja, ki v predstavi igra tudi glavno vlogo.

Gostovali so igralci zasedbe SNG Nova Gorica (Iztok Mlakar, Marjuta Slamič, Rok Matek, Teja Glažar, Igor Štamulak, Ajda Toman, Ivo Barišič, Radoš Bolčina), pod vodstvom režiserja Vita Tauferja. V sklopu celotne predstave je sodeloval tudi instrumentalni trio: David Trebižan (klavir), David Šuligoj (kontrabas) in Roman Kobal (bobni).

V življenju ni nič gotovega razen smrti in davkov. To zelo dobro ve tudi Mlakarjev slehernik, novodobni slovenski bogataš, katerega duša uživa v blagostanju, dokler na vrata ne potrka brezsrčna izterjevalka, pred katero ni moč ubežati. Iztok Mlakar se je tokrat navdihoval pri Hugu Hofmannsthalu, ki je natanko pred sto leti za salzburški festival napisal Slehernika, igro o smrti bogatega človeka, katere motiv izhaja iz angleške srednjeveške moralitete (The Sononynge of Everyman).

Mlakarjev sodobni Jožef Slehernik – Pepi je razpet med tu in onstran: tu pleše med Ženo, Revežem, Komparetom, Žandarjem, Putano ter sveto trojico, Pravnikom, Politikom in Finančnikom, onstran pa med Smrtjo, Bogom, Materjo in Hudičem. Bistvena razlika v razumevanju poante motiva pa se seveda vzpostavi v razpletu, saj junaka po vrtinčenju skozi moderne preizkušnje na koncu poti ne čaka odrešenje, ampak ...nekaj čisto drugega, kar je bolj kot odrešenju podobno neskončni zmešnjavi.

Predstava je trajala približno dve uri in je gledalcem pustila neizbrisen pečat s svojo enkratno odrsko postavitvijo, vrhunskimi talentiranimi gledališkimi igralci, njihovim perfektnim nastopom ter vsebino burkaške komedije, ki se preliva iz humorja v kruto realnost.  Glavna poanta predstave je približati gledalcem realen svet v vrtincu življenjskih skušnjav. Gledalce v dvorani je prav posebej navdušila scenografija, ki je predstavi dodala poseben učinek.

Ob koncu predstave so bili vsi obiskovalci ter igralski team, povabljeni v atelje na degustacijo vin Vinarstva Krainz iz Ilovcev.

Posestvo Krainz obstaja že od 19. stoletja. Leta 1946 nacionalizirano in medtem v naravi vrnjeno posest, je leta 2002 prevzel pranečak ustanovitelja, dr. Peter Weigl. Več kot 24 ha vinogradov od tedaj postopoma obnavljajo in prilagajajo sodobnim kriterijem. Na meter globoki prhlici uspevajo sorte sauvignon, renski rizling, sivi pinot, chardonnay, laški rizling, šipon, beli pinot, traminec, modri pinot in modra frankinja. Sodobne metode kletarjenja, povezane z odlično lego področja Ljutomer - Jeruzalem ter klimatskimi pogoji, dajejo izrazito prepoznavna vina, ki imajo zelo dolgo obstojnost in kvaliteto. Kljub temu, da vinarstvo Krainz v naših krajih še ni tako dobro poznano, kakor ostala vinarstva, pa je treba poudariti njihovo izjemno uspešnost tudi na raznih vinarskih ocenjevanjih. Zadnji dve leti so pokazali, da so na pravi poti, ker njihova vina dosegajo zavidljive nagrade tudi v tujini. Eden izmed njih je ŠIPON Ledeno vino 2008, ki je s svojo lepo kislino in sadnostjo prepričal ne samo njih, ampak tudi druge poskuševalce in kupce. Sledile so še seveda številne druge pomembne nagrade. Poleg odličnih sort vin, pa ponujajo tudi grozdni sok iz grozdja Izabele, jabolčni sok, bučno olje ter popolnoma naraven jabolčni kis. Če je Vinarstvo Krainz s svojim izborom vin pritegnilo tudi vas, lahko za več informacij kontaktirate vodja vinarstva Krainz, Mihaela Kodra (051 424 587).

Iskrena hvala vsem organizatorjem JSKD Ljutomer, gostujočim igralcem SNG Nova Gorica, gostiteljem vinarstva Krainz, sponzorjem ter vsem obiskovalcem, brez katerih predstave ne bi imele pravega pomena.


Več v Kultura in izobraževanje