Čustvena inteligentnost in vzdrževanje osebne energije

Delavnica dr. Danijele Brečko, s predavanjem o čustveni inteligentnosti in vzdrževanju osebne energije

Breda Žunič, petek, 5. april 2013 ob 13:331
Danijela Brečko v Ljutomeru

Danijela Brečko v Ljutomeru

Lions klub Ljutomer je bil organizator zanimive delavnice s predavanjem o čustveni inteligentnosti in vzdrževanju osebne energije. Medse smo povabili dr. Danijelo Brečko, odlično poznavalko te teme, saj je diplomirala iz pedagogike in sociologije, magistrirala s področja osebnostnega razvoja odraslih in doktorirala s področja načrtovanja kariere. Je avtorica več kot 200 znanstvenih in strokovnih člankov v domačih in tujih revijah in avtorica sedmih strokovnih knjig.

Ali si kdaj v življenju oziroma med svojo poklicno kariero postavimo naslednja vprašanja:
Kaj želim doseči? Kje želim biti čez leto, dve…?
Kaj in kako čutim?
Kako s svojo energijo vplivamo na druge?
Razmišljamo kdaj o tem, kaj čutimo, kaj in kako mislimo, kako se vedemo?
Kako motivirati druge? Še zaupamo v sposobnosti drugih? Se zavedamo, da imajo izrečene besede svojo moč? Znamo vzpodbujati druge, sebe…? Se zanimamo za delo drugih? Se pogovarjamo s sodelavci? Jih znamo poslušati, slišati?

Tako kot se lahko naučimo uporabljati svojo razumsko inteligentnost, lahko razvijamo in krepimo tudi čustveno inteligentnost. Ljudje, ki znajo prepoznavati, izražati in zlasti upoštevati svoja čustva, so v življenju bolj uspešni, predvsem pa veliko bolj zadovoljni sami s seboj. Odnosom z ljudmi zmorejo dati več globine in več spoštovanja. Svoje čustveno življenje se lahko naučimo razumsko usmerjati in tako vplivati tudi na čustva drugih ljudi.

Čustva, in ne razum, so tista, ki nam dajejo življenjsko energijo, ki jo danes znamo celo izmeriti.
Pri vsakem človeku lahko najdemo štiri vrste energije, ki nas označujejo, pomembno pa je v kakšnem deležu. Ko to vemo, lahko načrtujemo osebne strategije za povečanje produktivne energije oz. za njeno ohranjanje. 
Številni poslušalci, člani Lions klubov Pomurja, in mnogi drugi, tudi dijaki ljutomerske gimnazije, smo doživeli zanimivo popoldne. Avtorica, odlična motivatorka, nam je dala vedeti, kako pomembno je dati prednost čustvom in čustveni inteligenci. Pozitivno razmišljanje pa je tisto, ki nas mora voditi pri našem delu. Moč pozitivnih misli rešuje konflikte. Se zavedamo tega?


Več v Kultura in izobraževanje