Učenci OŠ Križevci odlični kuharji

Regijsko tekmovanje v avtohtoni kulinariki z naslovom Kuhna pa to, ki se je odvijalo v Termah Banovci

OŠ Križevci, petek, 5. april 2013 ob 13:54
Kuhna pa to

Kuhna pa to

V torek, 2. 4. 2013, smo se udeležili regijskega tekmovanja v avtohtoni kulinariki z naslovom Kuhna pa to, ki se je odvijalo v Termah Banovci. Prijavljenih je bilo 11 ekip, od tega se je tekmovanja iz naše šole udeležilo kar osem ekip. Mentorica vsem ekipam je bila Slavica Kolbl, pomagala pa ji je Kristina Kocuvan.

Tako smo se odpravili na zanimivo kulinarično potovanje. Tema letošnjega tekmovanja so bile ribe. Vsaka skupina je morala pripraviti predjed, ribjo jed, prilogo in sladico. Vse jedi so morale biti povezane z domačim okoljem in s sestavinami, ki jih učenci najdejo doma. Tako so izpod prstov naših učencev zadišale omamne ribje jedi, ki so jih pripravljali po starih, zaprašenih receptih babic ter ribičev. Za pokušino vam ponujamo nekaj drobcev: krap z bučnim oljem, krpice s čemaževo omako, pečen som in solata iz regrata, postržjača, kvasenica in še bi lahko naštevali.

Najboljšo jed na tekmovanju je pripravila skupina učencev iz naše šole, ki so jo sestavljali učenci 8. A razreda: Medeja Kuhanec, Melita Černjavič, Patrik Gomilšek ter Matic Veberič. Zmagovalni meni je bil mmmmm izvrsten: kanapeji s sirnim namazom, pečena marinirana postrv in krompirjeva solata ter izvrsten krapec za sladico. Ti učenci so se skupaj s še tremi ekipami iz regije uvrstili na državno tekmovanje, ki bo maja.

Učenci so, kot so povedali na tekmovanju, zelo uživali, saj so lahko pokazali svoje kulinarične spretnosti. Veliko jim je pomenil tudi obisk njihovih staršev, ki so jih prišli bodrit ter seveda spodbudna beseda gospe ravnateljice, Lidije Koroša, ki si je prav tako prišla ogledat tekmovanje. Na tem mestu se moramo tudi zahvaliti gospodu Dušanu Stajnku, lastniku Mlina Stajnko, za sponzorirano moko, brez katere prav gotovo ne bi tako omamno dišalo.


Več v Kultura in izobraževanje