75 risb in grafik Zlate palete 2013

Prva letošnja tematska razstava tokrat v Gornji Radgoni

Filip Matko, sobota, 6. april 2013 ob 13:59
Nagrajenci s certifikatom kakovosti

Nagrajenci s certifikatom kakovosti

Likovno društvo Gornja Radgona se je lansko jesen vključilo v Zvezo likovnih društev Slovenije s sedežem v Trbovljah ter kandidiralo za organizacijo ene izmed letošnjih razstav. Tako je že prva letošnja tematska razstava v okviru Zlate palete 2013 bila odprta v Galeriji Kulturnega doma v Gornji Radgoni. Bilo je to v petek, 5. aprila, ob 18. uri.

Do 26. aprila je tako na ogled tematska razstava »Risbe in grafike«, skupno 36 risb ter 39 grafik od 50 avtorjev iz 14 društev (Društvo likovnikov Ljubljana, Društvo likovnikov in fotografov Slovenske Konjice, FAROS Piran, Likovna sekcija KUD Polzela, Likovno društvo Gornja Radgona, Likovno društvo Mengeš, KD likovnih umetnikov LIK Izola, Društvo revirskih umetnikov RELIK Trbovlje, Likovna družina Dobova KD F. Bogovič, Litijski likovni atelje LILA Litija, Likovni klub SOLINAR Piran, Zavod ARS VIVA Stari trg pri Ložu, Društvo ljubiteljev likovnega ustvarjanja DLLU Kočevje in Likovna sekcija Zveze paraplegikov Slovenije).

V imenu organizatorja je vse ob odprtju razstave pozdravila Tatjana Mijatović, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Zvezo likovnih društev Slovenije je predstavil njen predsednik Branko Železnik, ki je tudi podelil priznanja in zahvale razstavljajočim umetnicam in umetnikom, razstavo pa je odprl  v imenu odsotnega župana Občine Gornja Radgona kar predsednik Sveta Območne izpostave JSKD Gornja Radgona Milan Nekrep. Priložnostni kulturni program je izvedla Zasebna glasbena šola Maestro iz Gornje Radgone. Kot kvartet flavt so nastopile Nina Korošak, Ana Mojca Krajnc, Špela Štrakl in Urška Subašič, ki so ob mentorstvu Milene Pfeifer in Melite Vulc zaigrale Bizetovo Habanero.

Strokovna komisija, bila sta to profesorica likovne umetnosti Maša Jazbec in akademski kipar mag. Zoran Poznič, ni imela lahkega dela, kajti na izbor je prispelo kar 138 del 91 avtoric in avtorjev (85 risb in 53 grafik). Izbranih je bilo torej 36 risb, o katerih sta strokovnjaka, med ostalim, zapisala: »… Na razstavi v Gornji Radgoni so na ogled dela, ki naj bi predstavljala vrh ljubiteljskega ukvarjanja z risbo v Sloveniji, tako na obrtno tehničnem področju, kot tudi na slogovno-vsebinskem. Nekatera dela, predvsem na področju perorisbe, s svojo visoko kvaliteto na obeh področjih kažejo, da se nam ni treba bati za bodočnost na tem področju. V čisti risbi pa predvsem pogrešamo bolj analitično ukvarjanje s figuro, razmerji ter linearno perspektivo. Čuti se pomanjkanje kilometrine, čuti se pomanjkanje mentorskega vodstva. Pa vendar nas veseli število oddanih del, saj kvantiteta posledično vedno pripelje do kvalitete…« Izbranih pa je bilo tudi 39 grafik, o katerih sta strokovnjaka, med drugim, zapisala: »…Vsebinsko so razstavljavci sledili razpisanim temam (Zimski pejsaž, Gibanje in Voda, vir življenja) ter znotraj njih manifestirali zadovoljivo raven imaginacije ter tehnične spretnosti. Predvsem nekateri linorezi kažejo na resno predanost, vztrajnost ter željo po raziskovanju in napredovanju. Suha igla je grafična tehnika, ki predpostavlja kot površino, s katere tiskamo cinkano kovinsko ploščo, in ne pleksi stekla, skozi katerega prerisujemo fotografije. Pogrešamo pa predvsem večji nabor grafičnih tehnik (od sitotiska, jedkanice do računalniške grafike). Apeliramo na društva, da si na področju grafike pridobijo kvalitetne mentorje, ki bodo znali likovnike, ne samo seznaniti s tehnikami, ampak jih tudi voditi skozi celoten proces nastajanja grafičnega lista

Na tokratnem tematskem razpisu »Risba-grafika« je bila uspešna tudi četverica iz Likovnega društva Gornja Radgona. Na razstavi sta razstavljeni risbi »Reka z ribami« (risba s tušem, avtorica Karmen Jančar) in »Potovanje senc« (risba z ogljem, avtorica Danila Krpič) ter troje grafik: linorez »Na bregu« (avtor Filip Matko Ficko) in dve monotipiji: »Globina na gladini« in »Začetek zvrtenja« (avtorica obeh Vidka Borko). Monotipija »Začetek zvrtenja« je prejela certifikat kakovosti umetniškega likovnega izdelka in bo razstavljena tudi na državni razstavi »Zlata paleta 2013«, meseca novembra letos v Trbovljah.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54