Razstava slikarke Albine Kragelj v Izoli

V galeriji Alga v Izoli razstavlja slikarka Albine Kragelj iz Radencev

Prlekija-on.net, sreda, 24. april 2013 ob 18:17
Razstava Pridih s severa

Razstava Pridih s severa

Na povabilo centra za kulturo šport in prireditve Izola, je bilo v torek. 9. aprila, v galeriji Alga odprtje razstave slikarke Albine Kragelj iz Radencev pod imenom Pridih s severa, katero je postavila galeristka Aljoša Križ.

Zbralo se je veliko slikarskih kolegov iz Izole, Kopra in Postojne, kajti Albina je članica Likovnega Društva TUBA   v Izoli, članica ARS VIVA v Postojni in članica likovnega društva MAVRICA iz Murske Sobote.

Prisotne je uvodoma nagovorila in pozdravila direktorica centra za kulturo šport in prireditve, umetnostna zgodovinarka Nevenka Gregorčič iz Kopra, ki je spregovorila o življenju in slikarski poti avtorice in med drugim poudarila, da je Albina dalj časa živela na Švedskem, kjer se je tudi izobraževala in izpolnjevala svoje likovno znanje, za kar je dobila več nagrad v tujini in tudi doma.

Razstavo si je ogledala tudi likovna kritičarka, umetnostna zgodovinarka Polona Škodič in med drugim zapisala: "Likovno šolanje na Švedskem je avtorici odprlo nova obzorja in dalo pomembne temelje za nadaljnje delo in jo usmerilo na pot svobode lastnega izraza. Tako so se ji odprla tudi številna vrata, ki so pritrdila doseženo raven. Že ob pogledu na platna bi lahko poudarili, da je Albina Kragelj temperamentna slikarka, ki na svoj način oživlja duh abstraktnega, barvnega expresionizma, nadgrajenega na povsem individualni ravni. Prepoznavamo jo kot subtilno slikarko vse bolj dodelanih svežih vsebin, v katerih je izoblikovala bogat izpovedni prostor. V nenehnem prepletanju realnosti in sproščene domišljije nas skozi svojo govorico vodi od dramatične napetosti do poetične umirjenosti. V fragmentih življenja, ki niha med težo in lahkotnostjo, svetlobo in senco, se Albina Kragelj v svoji domišljijski širini predstavlja z izrazno govorico, ki jo je treba šele odkrivati in prepoznavati, saj slike očinkujejo izrazito sugestivno in asociativno. Z učinkovitim stopnjevanjem je dosegla samodejno prehajanje ostrine v mehkobo liričnosti v dramatičnost, impresije v expresijo in slednjič v abstrakcijo, ki naj bi se sicer oddaljevala od čustvenosti, pa razkriva ravno nasprotno, saj gre za manifestacijo globljih osebnih občutij in odnos do sveta.
Slikarka v poudarjeno večplastnost in barvno snovnost v amorfnih oblikah zapisuje spomin, zarisuje doživeto in odkrito, gradi privide in odseve neke resničnosti..."

V nadaljevanju druženja z obmorskimi slikarji je Albina spoznala in navezala nove stike. Razstave so se med drugim udeležili tudi slikar Benjamin Žnidaršič, direktor ARS VIVA iz Postojne, slikar Vojko Gašperut, slikar Stojan Rutar, slikarka Zdenka Petek, predsednica likovnega društva Tuba iz Izole, predsednik društva likovnih umetnikov LIK Izola, slikar Zorko Dežjot, ... Ob koncu pa so avtorici Albini Kragelj zaželeli še dosti likovnih uspehov in srečanj med njimi.



Več v Kultura in izobraževanje