Slomškovo bralno priznanje

Že tretje leto zapored je v župniji Ljutomer potekalo Slomškovo bralno priznanje

Nuša Novak, petek, 26. april 2013 ob 15:14
Slomškovo bralno priznanje

Slomškovo bralno priznanje

V župniji Ljutomer je letos že tretje leto zapored potekalo Slomškovo bralno priznanje, pod mojim vodstvom in vodstvom Simone Pušenjak, ki je bralno značko vodila že prejšnja leta. Sodelovali so lahko predšolski otroci, kakor tudi osnovnošolci od 1.- 9.razreda.

Lansko leto je sodelovalo 24 učencev, letos pa se je udeležba malce povečala, saj je pri bralni znački sodelovalo kar 30 otrok in učencev. Otroci so morali za osvojeno zlato bralno priznanje prebrati štiri knjige, ki so si jih lahko izbrali med ponujenim gradivom z versko tematiko. Po vsaki prebrani knjigi, so se o prebrani vsebini pogovorili z animatorkama ter izpolnili delovni list.

Zelo pomembno je, da ohranjamo naš materni jezik, saj nam le ta predstavlja nekaj neprecenljivega, edinstvenega in pomembnega, za ohranjanje naše kulturne dediščine. Velik človek, ki se je že nekoč ukvarjal z utrditvijo slovenskega jezika, je bil škof Anton Martin Slomšek. Zaradi svoje veličine, pomembnosti, predvsem pa predanosti slovenski besedi in duhovnemu življenju, je Slomšek postal najpomembnejši Slovenec v današnjem času. V ta namen je bilo ustanovljeno tudi Slomškovo bralno priznanje, ki otroke spodbuja k branju dobrih in kvalitetnih knjig z duhovno vsebino, razvijanju govornih in bralnih sposobnosti ter druženju s starši in njihovimi sovrstniki.

V nedeljo, 18. aprila, je pri deseti sveti maši v cerkvi Svetega Janeza Krstnika v Ljutomeru, potekala podelitev Slomškovega bralnega priznanja vsem veroučencem, ki so pridno prebirali knjige in si prislužili osvojeno priznanje.

20. aprila, pa je župnija Ljutomer, pod vodstvom župnika Andreja Zrima, organizirala za vse bralce Slomškove bralne značke, izlet na Ponikvo, kjer se vsako leto sreča veliko število mladih bralcev iz cele Slovenije. Ob 7.30 uri smo se zbrali na avtobusni postaji v Ljutomeru in nato krenili proti rodnemu kraju blaženega Antona Martina Slomška, prvega mariborskega škofa, pesnika, pisatelja, velikega vzgojitelja in narodnega buditelja.

Program srečanja se je pričel ob 9.30 uri pred OŠ Blaža Kocena Ponikva, ki je tesno povezana s Slomškovim življenjem in tamkajšnjo župnijo. Otroci so se najprej razvedrili na nogometnem igrišču, nato pa smo vsi skupaj odšli v telovadnico OŠ, kjer smo si ogledali predstavo z naslovom Učilnica pod orehi, ki nam je približala življenje Antona Martina Slomška. Zabavali pa so nas tudi animatorji s prav posebnimi glasbenimi točkami. Tega dne so se na Ponikvi zbrali otroci s svojimi spremljevalci iz različnih koncev Slovenije. Sodelovalo je 25 župnij: Celje (Sveti Duh), Divača, Dobrova, Kotlje, Murska Sobota, Muta, Selnica ob Dravi, Ponikva, Štorje, Ljubno, Celje (Sv. Danijel), Rovte, Prebold, Radlje ob Dravi, Rogatec, Stična, Kungota, Šentjanž, Šentjur, Škocjan pri Novem mestu, Šmarje pri Bohinju, Šoštanj, Teharje, Vuzenica in seveda naša župnija Ljutomer. Vsaka posamezna župnija je prejela tudi priznanje in posebno darilo. Po podeljevanju priznanj smo imeli malico in nato krenili na pot po Slomškovih stopinjah, ki so jo pripravili mladi animatorji. Ob 13.00 uri so se vsi udeleženci Slomškovega bralnega priznanja na Ponikvi, zbrali še pri sveti maši v župnijski cerkvi, kjer je potekal zaključek srečanja ter nagradno žrebanje. Nato pa smo se vsi odpravili z avtobusom nazaj proti domu.

Vsako leto je izlet na Ponikvo nekaj posebnega, še posebej zato, ker je to nagrada za vse bralce Slomškovega bralnega priznanja in se tam lahko družijo s sovrstniki iz cele Slovenije. Vsako leto se organizatorji tega dogodka zelo potrudijo, da bi osrečili otroke in njihove spremljevalce, vendar je treba poudariti, da je bilo letošnje srečanje še mnogo bolj pestro in doživeto kakor ostala leta.

21. april, pa sva organizatorki Slomškove bralne značke v župniji Ljutomer, organizirali in skupaj z otroki pripravili zaključno prireditev za starše, dedke in babice ter sorodnike. Glavni namen te prireditve je bil predvsem pokazati, kaj vse smo se naučili tekom leta med prebiranjem gradiva za bralno značko. S petjem, glasbo, plesno dramatizacijo in deklamacijo, smo pokazali, da nam tudi knjige z versko tematiko, lahko obogatijo življenje. Najprej sta nam nekaj uvodnih besed o Slomškovem življenju in delovanju ter pomenu slovenske besede, spregovorili povezovalki programa, Nikita in Ula, nato pa smo lahko prisluhnili deklamaciji z naslovom Ljubezen je... Ker je ljubezen najlepše čustvo, ki ga premore človek, smo pripravili in odigrali tudi dramatizacijo z naslovom Ljubezen ni nevoščljiva... V dramatizaciji smo lahko videli odlomek iz resničnega življenja. Nato so vsi učenci skupaj zapeli pesem Božja ljubezen je čudovita. Lepa beseda vedno lepo mesto najde. Lepa pesem, pa seže do srca.

Po interpretaciji pesmi s spremljavo na klavir, so nam učenci predstavili lepe misli ustanovitelja salezijancev, sv. Janeza Boska. Njegova prioriteta je bila predvsem ljubezen do sočloveka, še posebej ljubezen do mladih. Nato so nam učenci predstavili še kratko igrico oziroma plesno dramatizacijo o enem izmed Jezusovih čudežev. Predstavili so nam Kako Jezus pomiri vihar. Ob koncu prireditve je nekaj besed spregovoril še kaplan Marjan Pučko, nato pa smo se posladkali z domačimi dobrotami, ki so jih pripravile aktivne članice Župnijske Karitas Ljutomer ter se okrepčali z domačim naravnim sokom in dobro vinsko kapljico.


Več v Kultura in izobraževanje