Zmaga Gimnazije Ormož v kampanji Pozor(!)ni na okolje

Vključili so se v kampanjo Pozor(!)ni na okolje, izboljševali svoje znanje o ločevanju odpadkov, osveščali javnost o pravilnem ravnanju z okoljem in zmagali

Sara Munda, sreda, 1. maj 2013 ob 10:34
EKOfrendi

EKOfrendi

Dijaki Gimnazije Ormož so dokazali, da je skrb za okolje pomemben del vsakdana. Vključili so se v kampanjo Pozor(!)ni na okolje, izboljševali svoje znanje o ločevanju odpadkov, osveščali javnost o pravilnem ravnanju z okoljem in zmagali.

Nosilec kampanje Pozor(!)ni na okolje, ki poteka že tretjo leto, je družba Goodyear Dunlop Sava Tires, proizvodnja pnevmatik d.o.o. Projekt je sestavljen iz večih tekmovanj, ki jih spremljajo številne aktivnosti, usmerjene v recikliranje in ponovno uporabo odpadkov. Glavni cilj je ozaveščanje mladih o pomenu skrbi za okolje. V šolskem letu 2012/2013 je v kampanji sodelovalo več kot 10.000 dijakov in 36 partnerjev iz vse Slovenije, ki jih sestavljajo srednje šole in različne institucije iz vrst komunalnih podjetij, zdravstvenih in nevladnih organizacij.

Projekt  je bil sestavljen iz treh delov: tekmovanja v ločevanju odpadkov (sodelovale so le srednje šole iz Gorenjske regije), tekmovanja v zmanjševanju količine odpadkov in tekmovanja v urejanju EKOkotičkov (kjer so sodelovale preostale srednje šole).

Gimnazija Ormož je v konkurenci 12 srednjih šol zmagala v kategoriji ocenjevanja uspešnosti izvajanja načrta za ločevanje količine odpadkov na šoli. Prav tako so dosegli 2. mesto v tekmovanju za urejanje EKOkotičkov.

V izvajanju zmanjševanja količine podatkov so si zadali cilje in način za izpeljavo projekta, kjer so si prizadevali za izboljšanje ločevanja in ravnanja z odpadki na šoli. Spodbujali so h kvalitetnemu ohranjanju narave preko ponovne uporabe odpadkov, delili okoljske nasvete, s svojim ekološkim vedenjem in razmišljanjem so bili vzor vrstnikom, urejali so EKOkotiček in širšo okolico ozaveščali o pomembnosti odgovornega ravnanja z okoljem.

Predstavniki Gimnazije Ormož in glavni pobudniki ekološkega razmišljanja - EKOfrendi so bili: Lea Rajh, Špela Pleh, Špela Perner in Ludvik Luci, ki so delovali pod mentorstvom Vesne Pintarić. Skupaj s predstavnikom Komunalnega podjetja Ormož, Ludvikom Hriberškom se bodo 15. maja v Ljubljani udeležili zaključne slovesnosti, kjer bodo prevzeli zasluženo nagrado.


Več v Kultura in izobraževanje