Prvomajska budnica v Gornji Radgoni in Radencih

Gornjeradgonski Pihalni orkester »piha« že devetdeseto leto

Filip Matko, sreda, 1. maj 2013 ob 14:00
Pihalni orkester Gornja Radgona

Pihalni orkester Gornja Radgona

V središču Gornje Radgone, v križišču pri Spomeniku NOB, je v jutro 1. maja budnico po tradiciji zaigral Pihalni orkester Gornja Radgona. Letošnje leto je za 35 glasbenic in glasbenikov še posebej slovesno, kajti praznujejo devetdesetletnico ustanovitve. Njegov predsednik je sedaj Andrej Šubašič, a dirigent orkestra je Rudi Vulc.

Na vajah, kot tudi na nastopih, se zbere različno število nastopajočih, tokrat jih je sodelovalo 16. Sodelujejo glasbeniki različnih poklicev, kot tudi starosti, med podmladkom pa imajo kar tri mladenke: devetošolko Urško, dijakinjo Zalo in študentko Tjašo, ki v prvi vrsti »polepšajo« videz orkestra.

Po odigranih tradicionalnih koračnicah, ponarodelih, ljudskih, partizanskih in klasičnih melodijah v središču mesta Gornja Radgona, so se članice in člani gornjeradgonskega Pihalnega orkestra podali budit stanovalke in stanovalce Doma starejših občanov Gornja Radgona, na obrobju mesta, na Tratah. Toda s tem igranja še ni bilo konec.

Ob 8. uri so zaigrali prvomajsko budnico pred DOSOR-jem, Domom starejših občanov v Radencih. »Priklicali« so nekatere stanovalke in stanovalce na okna, na balkone, kot tudi pred sam vhod v dom. Ob znanih melodijah so poslušalci spremljali glasbenike s ploskanjem, so pa tudi na poziv glasbenikov z njimi zapeli znano ljudsko »Kaj ti dam, kaj ti dam…«. V DOSOR-ju so glasbenice in glasbenike pogostili, zatem pa so se le-ti odpravili še pred hotel Radin Zdravilišča Radenci.

Orkester je gostom hotela zaigral pred vhodom v hotel številne melodije, a svoj nastop zaključil s koračnico, ko so družno v »štiriredih« odkorakali izpred hotelske stavbe. Seveda so bili pogoščeni tudi v hotelu, svoj prvomajski pohod pa so pozneje nadaljevali še po okoliških krajih.

Naj pa ob koncu opomnimo še na to, da bodo letos jeseni gornjeradgonski »pihalci« svojo devetdesetletnico slovesno obeležili 1. oktobra pri gradu Negova, ko jim bodo »v goste« prišli člani Pihalnega orkestra Železarne Ravne, ki sodijo v sam vrh svetovnih pihalnih orkestrov.


Več v Družabno