Prebujanje spečega gradu

Vsestranski »Fiš piknik« v Negovi

Filip Matko, sobota, 4. maj 2013 ob 21:40
Občinstvo na grajskem dvorišču

Občinstvo na grajskem dvorišču

Grad Negova je odprt od aprila do oktobra, od četrtka do nedelje med 10. in 17. uro. Upravlja ga Zavod Kultprotur iz Gornje Radgone in v navedenem času je odprta turistično-informacijska pisarna, da je možen ogled gradu v spremstvu vodnika (ob 12. in 15. uri !), lahko pa si vsak obiskovalec ogleda grad individualno. Že od konca aprila dalje pa se vrste na gradu in njegovi okolici številne prireditve.

Sobota, 4. maja, je bila namenjena »Fiš pikniku«. Namreč na gradu Negova so gojili tradicijo ribištva, kajti nekoč je v njegovi okolici bilo kar 13 ribnikov. Tako so na to tradicijo obudili spomin s piknikom v čast ribam. Pričel se je po 13. uri in člani Turističnega društva Spodnji Ivanjci – Negova so v vročem olju pripravljali pečene ribe, k njim pa ponudili še krompirjevo salato, zabeljeno z domačim bučnim oljem.

O vsem tem je v uvodu dogajanja govorila Norma Bale, direktorica Zavoda Kultprotur, ki je ob tem predstavila dva umetnika: slikarko Tatjano Mijatović iz Radenec, sicer predsednico Likovnega društva Gornja Radgona ter člana tega društva, kiparja Roberta Juraka iz Logarovec. Oba sta svoja dela posvetila vodnemu svetu oziroma ribam. Tako je v obliki performansa bila pred številnim občinstvom odkrita velika kovinska skulptura ribe in njenih spremljajočih ribic iz lesa, kar je ustvaril na grajskem dvorišču kipar Robert Jurak. Manjše skulpture kovinskih rib pa so razstavljene tudi v razstavišču grajske Pristave. Tam je svoja slikarska dela iz vodnega sveta – v glavnem gre tudi za ribe – razstavila slikarka Tatjana Mijatović. Obe razstavi bosta obiskovalcem gradu Negova na ogled vse do konca meseca maja.

Popoldne ob 16. uri pa se je predstavil še »prleški kantavtor« Tadej Vesenjak iz Mihovec pri Veliki Nedelji. Še on je prepeval o ribah, kajti predstavil je svoj album pesmi iz leta 2008 pod naslovom »Samo mrtve ribe plavajo s tokom«.


Več v Kultura in izobraževanje