Pričenja se Teden Rdečega križa 2013

Sprejemi drugošolcev v najstarejšo humanitarno organizacijo

Filip Matko, torek, 7. maj 2013 ob 15:40
Novosprejeti mladi člani RK OŠ Radenci

Novosprejeti mladi člani RK OŠ Radenci

Osmega maja 1828 se je v Ženevi rodil Henry Dunant, ki je pri svojih 35 letih dal pobudo (s knjigo »Spomin na Solferino« !) ter pomagal ustanoviti najstarejšo humanitarno organizacijo na svetu – Rdeči križ. Tako je 8. maj vsako leto Svetovni dan Rdečega križa, v Sloveniji pa v dneh od 8. do 15. maja vsako leto potekajo mnogotere dejavnosti v okviru Tedna Rdečega križa. Ena od teh pomembnejših so sprejemi mladih v to organizacijo.

Po osnovnih šolah se tako organizirajo različna predavanja, razstave, srečanja ter sprejemi učenk in učencev drugega razreda devetletke v RK. Ob tem jim je v precejšnjo zabavo tudi zgodbica o Križem kapici, ki jo spremlja predavateljevo risanje zgodbe na šolsko tablo. Za učenke in učence tretje triade, kot tudi srednješolke in srednješolce, pa se v tem tednu organizirajo predavanja o Zgodovini RK, Temeljnih načelih delovanja RK, Ženevskih konvencijah in podobno.

Za najmlajše v vrtcih pa je lahko izredno zanimiv obisk Medvedka Henry-ja, ki na hudomušen način predstavi delovanje humanitarne organizacije Rdeči križ. Kajti plišasti medvedek ob svojem obisku v gozdu pomaga gozdnim živalicam tedaj, ko potrebujejo prvo pomoč.

Že danes, dan pred 8. majem, je bil opravljen sprejem drugošolcev v največjo in najstarejšo humanitarno organizacijo na svetu na Osnovni šoli v Radencih.  24 učenk in učencev drugega razreda učiteljice Romane Lazar se je na sprejem »redno« pripravilo, kajti aktivista RK so pričakali že z narisanimi zastavicami Rdečega križa. Skupaj z razredničarko in ravnateljico Natašo Zmazek so prisluhnili zgodbici o Križem kapici, temu pa je sledil sprejem. Vsak, kateremu so starši podpisali pristopno izjavo za sprejem v RK (teh je bilo 17 !), je prejel izkaznico Mladega člana Rdečega križa, ob tem pa še zloženki »Postal sem član RK« in »Križem kapica« ter posladek – čokolado.


Več v Kultura in izobraževanje