Bogata kulinarična razstava na Grüntu na Cvenu

Zadišalo je po prleških jedeh

Jože Žerdin, torek, 7. maj 2013 ob 22:32
V Turističnem društvu Cven v občini Ljutomer se zavzemajo za ohranitev kulinarike, ki je še posebno ohranjena v tem delu Prlekije na Murskem polju. Njihove babice že stoletja v domačih krušnih pečeh pripravljajo okusne cvenske pogače, kot so denimo kvasenice ali postržjače. Gre za jed, ki so jo nekoč pripravljali za večje praznike, kot so denimo kmečka opravila.

To bogato kulinarično tradicijo svojih babic pa danes nadaljujejo članice Turističnega društva Cven. Tako ob raznih priložnostih zakurijo na prireditvenem prostoru v kmečki hiši, kjer imajo zidano krušno peč, ko obudijo kulinarični način priprave kvasenic ali postržjač. Tako so oni dan ženice v kmečkem prostoru pripravile bogato kulinarično razstavo prleških jedi.

Kar nekaj žensk, predvsem starejših iz Cvena, se je odločilo in v domači krušni peči so spekle na ducate najrazličnejših jedi, ki so značilne za ta predel Prlekije. Na ogled so pokazale svoje prave kulinarične sposobnosti, saj je izpod njihovih rok nastalo raznovrstno pecivo, domači kruh, kvasenice in postržjače in druge jedi iz moke. Posebno težo kulinarični razstavi pa je dala prleška tünka, kajti le-ta obsega meso, klobase in zaseko, ki je lepo shranjeno v lesenem čebru.

Prav gotovo je tisti dan, ko se je nekaj žensk iz Cvena odločilo za kulinarično razstavo, zadišalo daleč naokrog. Po končani razstavi, ki je potekala en dan, so lahko vsi obiskovalci poskusili vse jedi.


Več v Kultura in izobraževanje