Pritrkovanje v veržejski župnijski cerkvi

Ta cerkveni običaj se v Veržeju ohranja že več kot 200 let

Jože Žerdin, četrtek, 9. maj 2013 ob 08:47
Pritrkovanje v Veržeju

Pritrkovanje v Veržeju

V Veržeju v Prlekiji stoji župnijska cerkev, ki je posvečena svetemu Mihaelu. Cerkev je sicer bila v zadnjem času večkrat obnovljena. V župnijskem zvoniku so nameščeni trije zvonovi, ki tehtajo okoli 900, 350 in 200 kilogramov, kateri so liti iz brona in iz njih se sliši glas zvona daleč na okrog po Prlekiji in Prekmurju.

V župniji Veržej pa že več kot 200 let negujejo cerkveni običaj in sicer pritrkavanje na zvonove ob večjih cerkvenih praznikih, kot so ob godu svetega Florjana, svetega Mihaela, za Telovo in na praznik Marije Pomočnice.

Pritrkavajo ob darovanju svetih maš in v času, ko potekajo procesije po Veržeju. Ta običaj opravljajo od leta 1974 trije možje pritrkovalci Marjan Rajner, Drago Hanžekovič in Metod Brunec. Ko pritrkavajo na zvone morajo biti mirni, sproščeni in imeti veliki čut za to delo. To tradicijo župnija Veržej ohranja že več kot 200 let in v tem času se je menjalo veliko župnikov in dušnih pastirjev.

Verniki župnije Veržej so se odločili, da bodo to negovali še naprej, na to so zelo ponosni in upajo, da bodo mlajši zanamci to še nadaljevali. Skupino pritrkovalcev smo ujeli v zvoniku veržejske župnijske cerkve, ob godu svetega Florjana, ko so bili pritrkovalci ravno pri delu.


Več v Kultura in izobraževanje