5. mednarodna likovna kolonija v Radencih

Sladke radosti ustvarjalcev v DOSOR-ju s Traminčki

Filip Matko, četrtek, 9. maj 2013 ob 22:40
V Radencih poteka 5. mednarodna likovna kolonija

V Radencih poteka 5. mednarodna likovna kolonija

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, se je 9. maja popoldne, pričela letošnja 5. mednarodna likovna kolonija, ki se bo zaključila v soboto, 11. maja ob 17. uri, z otvoritvijo razstave nastalih novih umetniških del trinajstih ustvarjalcev.

In kako je prišlo že do »pete« ? O tem je na otvoritvenem kosilu govorila direktorica DOSOR-ja, Mateja Hauser: »Idejni vodja je Zdravko Dolinšek (upokojeni zlatar iz Trbovelj, ki se je po upokojitvi preselil v Radence, a se s slikarstvom ukvarja že dobrih štirideset let). Na podlagi skupnega truda, vztrajnosti in vloženega časa se je rodila "prva". Z našo trmo in voljo je nastala "druga", že z nekaj izkušenj smo izvedli "tretjo" in ob preizkušanju novih idej, ki so jih posredovali udeleženci, je nastala "četrta". Tako bomo letos izvedli že "peto". Njena prepoznavnost se je gradila na srčnosti sodelujočih, stalnih razstavnih postavitvah v DOSOR-ju, spominskem prstanu Paleta in vsakoletnem koledarju z umetniškimi deli, nastalimi na koloniji

Na letošnji koloniji sodelujejo: Anton Buzeti, likovni pedagog in priznani karikaturist iz Bakovec, Lučka Falk, slikarka in restavratorka iz Maribora, Erna Ferjanič iz Celja, ki se ob pedagoškem likovnem delu ukvarja še s slikarstvom, kiparstvom, keramiko, grafiko, fotografijo in še s čim, akademski slikar Rado Jerič iz Pernice, Robert Jurak, kipar-performer iz Logarovec, Zdenko Krpan, slikar in restavrator iz Gornje Radgone, Metka Lipnik, likovna pedagoginja iz Maribora, Laszlo Nemes, akademski slikar iz madžarskega Zalaegerszega, Elena Sigmund, likovna pedagoginja iz Rusije, ki živi in ustvarja v Budni vasi pri Šentjanžu, akademski kipar Vojko Radivoj Štuhec iz Maribora, Tatjana Mijatović, slikarka iz Radenec, Vinko Prislan, slikar iz Radenec ter spodaj podpisani.

Ustvarjali bodo torej v radenskem DOSOR-ju, ki je sicer sodobno središče storitev za starejše ljudi, pa tudi v njegovi ožji ali širši okolici. V imenovanem domu ponujajo možnost začasne ali trajne nastanitve za potrebe oskrbe, nege ali rehabilitacije. Spoštujejo preteklost, znanja in izkušnje svojih stanovalk in stanovalcev ter se zavedajo, da ljudje v tretjem življenjskem obdobju niso homogena skupina in imajo pravico do zadovoljevanja svojih individualnih potreb (tudi) na področju kulture in umetnosti. Zaposleni si s projekti, kot je DOSOR-jeva mednarodna likovna kolonija, prizadevajo narediti življenje svojih stanovalcev smiselno, svetlo in srčno.

K temu lahko udeleženci kolonije dodajo svoj kamenček v mozaik teh prizadevanj, njim samim pa DOSOR kot gostitelj ponuja idejo o tokratni koloniji: Traminčki. Gre za prvovrstne in nenavadne piškote iz tradicionalnih lokalnih surovin, za katere pravijo: Okrogli so kot vinska klet, s kupolo, ki simbolizira cerkev na hribčku in z drobnimi kristalčki, ki dajejo pridih plemenitosti traminca, narejeni iz srca !


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje