Podelili medalje najboljšim iz 19. ocenjevanja vin ljutomerskih vinogradnikov

Komisija je ocenila 101 vzorec vin, katere so prinesli domači vinogradniki, nekaj vzorcev pa so prinesli tudi bližnji prijatelji in Hrvaške

Milan Belec, sobota, 11. maj 2013 ob 09:291
Podelitev priznanj vinogradnikom

Podelitev priznanj vinogradnikom

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer je v Miklošičevem letu 2013, pripravilo 19. ocenjevanje vin. Komisija, katero je vodila Cvetka Sakelšek, je ocenila 101 vzorec vin, katere so prinesli domači vinogradniki, nekaj vzorcev pa so prinesli tudi bližnji prijatelji in Hrvaške.

Kvaliteta vin je presenetila tako komisijo kakor tudi pridelovalce. Velika večina posameznih vzorcev je prejela zlate medalje, kar dokazuje, da so vina s tega področja najboljša in prekašajo vina iz drugih področij. Težko je razumeti, da takšen izbor vrhunskih vin na tako majhnem področju ne more vplivati na to, da bi se takšna vina lahko bolje prodajala in da bi lahko proizvajalci s takšnim bogastvom vsaj nekako lažje gospodarili.

Predsednik društva Miran Torič je poskušal vinogradnikom pomagati na način, da jim je poskušal vliti nekaj upanja. Vina, ki nosijo sloves najvišje kakovosti še iz časov Marije Terezije bodo zagotovo ponovno
stopila na svoje cenjeno mesto. Vsi se zavedamo da sedanji časi niso naklonjeni vinogradnikom, še bolj boleče pa je spoznanje, da se naši prelepi vinski griči zaraščajo in izgubljajo svojo lepoto.

Pridelovalci so prejeli priznanja z medaljami, katere bodo postavili na vidna mesta. Pokušnja, ki pa je sledila programu pa je pokazala, da je v vinu veliko več kot si lahko mislimo. Vsak posamezni vzorec je nekaj
neponovljivega, v vsakem se skriva pridna roka in veliko ljubezni.

Da imamo najboljša vina, je jasno vsem, kot da bi se nekako sramovali to priznati. Jasno pa nam je tudi, da se ne vemo povezati in skupaj kvalitetno tržiti.

Morda pa bo 20. ocenjevanje prineslo tudi na tem področju kaj bolj vzpodbudnega.

Podelitev priznanj je potekala v Galeriji Ante Trstenjak v Ljutomeru.

MILAN nedelja, 12. maj 2013 ob 13:44

Pomežik vina ka nemreš vervati To ja

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje