Dva pomembna mejnika za črenšovske gasilce

Ob praznovanju 90-letnice društva so svojemu namenu predali obnovljen gasilsko-vaški dom

Jože Žerdin, nedelja, 12. maj 2013 ob 10:30
Ob praznovanju 90-letnice društva so svojemu namenu predali obnovljen gasilsko-vaški dom

Ob praznovanju 90-letnice društva so svojemu namenu predali obnovljen gasilsko-vaški dom

Pred 90. leti je bilo v Črenšovcih ustanovljeno prostovoljno gasilsko društvo, ki letos obeležuje visok jubilej, katerega so povezali še z odprtjem obnovljenega doma. Gasilsko društvo Črenšovci je sicer osrednje društvo v Gasilski zvezi Črenšovci.

Gasilsko praznovanje ob jubileju društva je bilo v petek, 10. maja, kjer so pripravili slovesen prevzem z blagoslovom obnovljenega doma. Gasilski dom je bil zgrajen leta 1963, delno obnovljen leta 1993 in letos ob 50-letnici doma povsem lepo obnovljen in je pravi gasilski »lepotec« med gasilskimi domovi v občini Črenšovci.

Obnovljen dom bo poslej še v večji meri služil domačim gasilcem, namenjen pa je tudi vaščanom Črenšovcev. Zamisel o obnovi dotrajanega doma se je porodila že leta 2002, vendar se je obnova začela v lanskem letu. Občina Črenšovci se je prijavila na razpis za obnovo doma, pri čemer je bila na razpisu uspešna. Večji del sredstev za obnovo je prispevala Evropska unija, del občina Črenšovci, gasilsko društvo Črenšovci in vaščani Črenšovcev ter posamezniki, donatorji in drugi. Tako sta občina Črenšovci in PGD Črenšovci z roko v roki obnovili gasilsko-vaški dom.

Obnovljen dom so poimenovali v gasilsko-vaški dom, kajti novi obnovljeni prostori bodo poleg domačih gasilcev še uporabljala za svoje delovanje in aktivnosti društva iz Črenšovcev. Od starega 50 let starega doma, potem ko so se začela obsežena gradbena in ostala dela, so ostali le zidovi in temelji, a kmalu je dom začel dobivati prve obrise. V zgodnjem nadstropju doma je večnamenska dvorana, priročna kuhinja in sanitarije. V spodnjih prostorih je gasilska garaža za vozila in opreme ter povsem na novo zgrajen gasilski muzej, ki je pravi biser razvoja gasilstva od začetka do danes, kjer je na ogled stara ročna brizgalna, številna gasilska priznanja, pohvale, pokali, stara ročna sirena ter druga oprema, ki sodi v kroniko zgodovine 90-letnice delovanja gasilskega društva Črenšovci.

V celoti se je zamenjala električna inštalacija, okna, vrata, garažna vrata, žlebovi, dom je dobil novo strešno kritino. Lepo obnovljeni gasilsko-vaški dom v Črenšovcih pa je dobil novo fasado z napisom Gasilsko-vaški dom Črenšovci, v steni pročelja doma pa je nameščen kip svetega Florjana, urejena pa je tudi sama okolica doma. Z novo pridobitvijo so se uresničile večletne želje črenšovskih gasilcev, kajti poslej bodo v domu lahko lažje in v celoti izvajali svoje aktivnosti.

Novo gasilsko pridobitev so s simboličnim prerezom traku svojemu namenu predali župan občine Črenšovci Anton Törnar, predsednica PGD Črenšovci Andreja Podgorelec in poveljnik društva Janez Zadravec. Blagoslovitev doma pa je opravil z besedami »z Bogom začni vsako delo, da bo blagoslov imelo«, župnik župnije Črenšovci Ivan Krajnc. Po končanem prevzemu doma je sledil ogled doma in prostorov ter slavnostna seja društva ob njeni 90-letnici delovanja in obstoja na požarno preventivnem področju.

Gasilskega praznika ob otvoritvi doma so se med drugim udeležili poslanec v DZ Jožef Horvat, predsednik Gasilske zveze Slovenije Anton Koren, častni predsednik GZS Ernest Eöry, generalni direktor Uprave za zaščito in namestnik poveljnika CZ Slovenije Darko But, poveljnik CZ za Pomurje Martin Smodiš, član Upravnega odbora GZS in regijski gasilski poveljnik za Pomurje Dušan Utroša in predsednik Gasilske zveze Črenšovci Matija Majcen.

PGD Črenšovci je osrednja gasilska enota v Gasilski zvezi Črenšovci. Društvo je bilo ustavljeno leta 1923, pri čemer je društvo vse od njene ustanovitve pa vse do danes, ko društvo vodi predvsem mlajši gasilski kader, postavljalo pomembne mejnike pri njenem delovanju, nabavi gasilske opreme, tehnike, skrbi za izobraževanje, pridobivanju mladih gasilcev v gasilske vrste. Društvo pa je vseskozi skrbelo za požarno varnost v kraju Črenšovci in širše.

Preživelo je številne sisteme, prvo in drugo svetovno vojno, a vse skozi dokazalo svojo pripadnost domovini Sloveniji. Vse skozi se je razvijalo na organizacijskem področju, prirejalo različne kulturne in zabavne prireditve, svoj čas je društvo celo imelo svoj gasilski pevski zbor. Tudi operativna pripravljenost črenšovskih gasilcev je sledila razvoju in napredku gasilske tehnike in opreme. Ob ustanovitvi je bila nabavljena ročna brizgalna, pozneje so kupili prvo gasilsko vozilo, pa zgrajen dom, motorna brizgalna, ter ostala oprema, ki sodi v nujnost in obstoj društva.

Z leti so si črenšovski gasilci pridobili dovolj znanja, kajti danes so kos še tako zahtevnim intervencijam in drugim naravnim nesrečam. Društvo je s svojimi člani sodelovalo na gasilskih intervencijah v Železnikih, Krasu, Ptuju in Ljubljani. Danes je poleg obnovljenega doma dokaj dobro opremljeno z voznim parkom, znotraj društva pa deluje kar 6 gasilskih enot. Ob gasilskemu delu pa se posvečajo prostočasnim in drugim aktivnostim za svoje člane.

Skozi 90 let delovanja je društvo sledilo svojemu poslanstvu, pomagati bližnjemu v nesreči. V 90-letnem obstoju so se menjale številne gasilske generacije, ki so vsake posebej dajale pečat razvoju črenšovskega gasilstva. Po prehojeni stari 90-letni gasilski poti je za gasilci veliko nepreštetih ur prostovoljnega dela, da je predvsem v zadnjem desetletju izpeljalo vse zastavljene projekte. Ob jubileju so posamezniki prejeli številna gasilska odličja in plakate.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje