Likovna razstava del Katje Kerec

Dobrodelni dogodki v okviru 33. Maratona treh src v Radencih

Filip Matko, petek, 17. maj 2013 ob 23:15
Mlada umetnica Katja Kerec

Mlada umetnica Katja Kerec

»Življenje je eno,/ edino in samo tvoje./ Tvoja prihodnost je tvoja,/ tvoja sedanjost< tvoja./ Ni človeka na svetu,/ ki bi ti kaj spremenil./ Tisti, ki spreminja si ti,/ le ti, edino ti, ti...« je v eni svojih pesmi zapisala Katja Kerec, devetošolka Osnovne šole Radenci, doma iz Boračeve. S svojo prvo samostojno razstavo likovnih del se je predstavila 17. maja zvečer, v razstaviščni avli pred Kongresno dvorano hotela Radin v Radencih.

Med dobrodelnimi dogodki v okviru 33. Maratona treh src v Radencih je kot prva bila ob 18.30 otvoritev prav te razstave. Na njej je na ogled 66 likovnih del, izdelanih s svinčnikom, barvnimi svinčniki ter akvarelnimi barvami. In kdo je mlada umetnica ? Katja Kerec je doma iz Boračeve pri Radencih, živi z mamo in starimi starši ter mlajšim bratom Timotejem in starejšim bratom Teodorjem. Že v ranem otroštvu je rada prijela za barvice in ustvarila prve umetnine. V času prve triade devetletke je največ risala med dolgimi šolskimi odmori. V višjih razredih pa se je raje posvetila pisanju pesmi in zgodb. Toda med počitnicami pred odhodom v deveti razred se ji je vrnila volja do risanja, veliko je ustvarjala in napredovala, lotila pa se je tudi slikanja z akvarelnimi barvami. Tako je nastalo veliko število del, da je lahko pripravila prvo samostojno razstavo. Razstava je tudi prodajna, kajti Katja zbira finančna sredstva za nadaljevanje svojega šolanja. Odločila se je za področje naravoslovja, srednjo šolo pa želi obiskovati v sosednji avstrijski Radgoni, v tamkajšnji gimnaziji. To ji bo osnova za študij medicine. Toda še vedno ima za prihodnost v mislih risanje in pisanje, kajti želi izdati svojo pesniško zbirko.

Ob otvoritvi razstave je njena sedanja ravnateljica Osnovne šole Radenci, Nataša Zmazek, med ostalim rekla: »...Če pogledate Katji v oči, vidite iskrenost; če prisluhnete njenemu glasu, boste slišali toplino; in če pogledate v njeno dušo, boste videli, da sveti...« ter ji čestitala. Čestitala ji je ob razstavi še učiteljica likovnega pouka Renata Sporn, s čestitkami pa se je pridružil še župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, ki je mladi ustvarjalki uspešnost zaželel tudi v prihodnje kot svoji sokrajanki, saj je župan tudi doma v Boračevi. Razstava bo na ogled do 24. maja.

Po 19. uri je sledil v Kongresni dvorani hotela Radin še dobrodelni koncert pod naslovom »Pomagajmo k nasmehu !« V kulturnem programu so se predstavili: Manca Izmajlova, Rok Trkaj, Manuella Brečko, Julija Vedlin, Vid Velnar, baletke Glasbene šole Gornja Radgona, glasbena družina Šoštarič, Anja in Filip Kovačič ter prej imenovana mlada slikarka in pesnica Katja Kerec.


Več v Kultura in izobraževanje