Alternativni način vrtnarjenja

Na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, je potekala permakulturna delavnica za učence, starše in učitelje

Nuša Novak, petek, 24. maj 2013 ob 17:26
Permakulturna delavnica

Permakulturna delavnica

Pomlad je čas, ko vrtičkarji poskrbimo za naše vrtne gredice. Skozi zimo zemlja počiva in se tako pripravlja na nov začetek. Že v mesecu marcu ali aprilu, lahko posejemo določene vrtnine, za večino rastlin pa je najbolj ugoden mesec maj.

Dandanes je v veljavi vse, kar je naravno oziroma ekološko. In s tem razlogom, ima tudi ljutomerska osnovna šola že vrsto let svoj vrt, ki ga skrbno obdelujejo tako učenci, kakor tudi učitelji.

V torek, 21. maja, je ob 13.00 uri, na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, potekala permakulturna delavnica za učence, starše in učitelje, pod vodstvom strokovnjaka za permakulturo, Tomislava Gjerkeša. Že sam izraz alternativni način vrtnarjenja, nam pove, da je sama priprava in izdelava vrtnih gredic nekoliko drugačna, kot jo poznamo.

Na omenjeni delavnici so se izvajale številne aktivnosti. Urejali smo visoke gredice, ki so primerne, če imamo na vrtu dobro zemljo. Izdelali smo tudi visoke okrogle grede, ki so primerne, če imamo slabo zemljo in malo prostora. Učenci so s pomočjo strokovnjaka, izdelali in postavili stolp deževnikom za sprotno in čisto kompostiranje kuhinjskega odpada. Izdelali in zmontirali so tudi zapore za polže in izdelali vabe za polže na vrtu. Zasadili pa smo tudi krompir v višino.

Vsi tisti, ki smo imeli doma kakšne sadike, za katere na vrtu nimamo več prostora, smo jih lahko prinesli s sabo in tako zasadili šolski vrt.

Zraven praktičnega dela, pa smo izvedeli tudi veliko novosti in zanimivosti o alternativnem načinu vrtnarjenja, katerega nam je predstavil strokovnjak Tomislav Gjerkeš. Zelo pomembno si je zapomniti, da pri mešani kulturi skupaj sadimo zelenjavo, ki med seboj ne tekmuje za hranila in svetlobo. Pri tem pa lahko nekatere vrste zelenjave pozitivno vplivajo na razvoj druge. Glavnato zelenjavo tako npr. izmenjujemo z vrstami zelenjave, ki tvori globoke korenine.

Z nekaj truda in obilo dobre volje, smo s skupnimi močmi šolski vrt primerno uredili in preživeli popoldne v prijetni družbi »vrtičkarjev«.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje