Nov učni čebelnjak na osnovni šoli Bakovci

Po 50 letih ponovno stoji nov čebelnjak

Jože Žerdin, nedelja, 26. maj 2013 ob 09:18
Nov učni čebelnjak na OŠ Bakovci

Nov učni čebelnjak na OŠ Bakovci

Pod okriljem Čebelarskega društva Bakovci na osnovni šoli Bakovci dokaj uspešno deluje čebelarski krožek. Pred 50 leti so na pobudo takratnega ravnatelja osnovne šole Bakovci Štefana Antolina, ustanovili šolski  čebelarski krožek in takrat so tudi naredili pri stari osnovni šolo šolski čebelnjak, katerega so naredili iz lesa.

Sedaj po 50 letih se je Čebelarsko društvo Bakovci povezalo z osnovno šolo Bakovci, kjer deluje čebelarski krožek in tako so se prijavili na razpis Čebelarske zveze Slovenije, na sklad za ohranitev kranjske čebele. Tako so s pridobljenimi sredstvi iz sklada in s pomočjo donatorjev, na zelenici, v neposredni bližini šolskega sadovnjaka in eko vrta, postavili nov šolski čebelnjak, ki je namenjen za čebelarski krožek in za vzgojo in izobraževanje za trajnostni razvoj.

Novi čebelnjak bo omogočil učencem, ki obiskujejo čebelarski krožek, da bodo spoznali življenje čebele in njen pomen. Učili se bodo praktičnega in teoretičnega dela s čebelami, točili med, katerega bodo namenili za šolske potrebe. Na otvoritvi čebelnjaka je vse navzoče pozdravila ravnateljica osnovne šole Bakovci Vanda Sobočan, ki je poudarila, kako je čebela pomembna pri opraševanju in da človek najbolj ogroža čebele v naravi, ko škropi razne poljščine s škropljenjem s pesticidi. Propad čebele bi pomenil propad uničevanja naravnega okolja.

Med je zelo zdravilen v prehrani, uporabljamo ga največ za medene izdelke, kot zdravilo v prehrani, uporablja se tudi v farmaciji in kozmetiki. Šolski čebelnjak je namenjen za krožkarje pri vzgoji in izobraževanju za trajnostni razvoj kot dodatek k sedanjemu splošnemu programu šole, kjer se povezujeta človek in narava ter zaokrožuje za ohranitev biotske pestrosti kraja Bakovci, ki leži streljaj od reke Mure.

Novi opremljeni čebelnjak bo omogočil učencem – krožkarjem, ki obiskujejo čebelarski krožek, da bodo poglobljeno spoznavali življenje čebel in praktično delo s čebelami. Šlo bo za pouk v naravi, v naravni učilnici med čebelami in z aktivnimi metodami poučevanja v naravnem okolju.

Na otvoritvi je tudi nekaj besed spregovorila direktorica Medeksa Ljubljana Aleša Kandus Benčina, ki je tudi šoli ob tej priložnosti podarila bon v vrednosti 300 evrov za nakup čebelarske opreme. V zahvalo so prvemu mentorju čebelarskega krožka na OŠ Bakovci Štefanu Antolinu podelili v imenu Čebelarskega društva Bakovci in šole Bakovci priznanje in šopek cvetja. Sedaj je mentor čebelarskega krožka na OŠ Bakovci Janko Rožman, kajti poslej bo delo za krožkarje lažje in bolj zanimivo, kajti v novem čebelnjaku bo delo lepše potekalo. 

Otvoritev so obogatili s kulturnim programom učenci domače osnovne šole z raznimi recitacijami, plesom in pesmijo s poudarkom na čebelah. Nekaj na temo o čebelah je spregovoril in čestital društvu in šoli ter krožkarjem k novi pridobitvi predsednik Čebelarske zveze društev za Pomurje dr. Stanko Kapun. Sledil je svečan prerez traku pri čebelnjaku katerega so prerezali prvi ustanoviteljev krožka na OŠ Bakovci Štefan Antolin, predsednik Čebelarskega krožka Bakovci Franc Kovač in Prekmurska medena kraljica Mojca Čerpnjak. Podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj pa je ob tej priložnosti predsedniku društva podelil ključe novega čebelnjaka.

Tako bo šola s tem novim čebelnjakom prispevala k vzgoji novih generacij čebelarjev in širila znanje in tradicijo o čebelah ter bogatila čebelarstvo na Slovenskem. Kot je bilo ob otvoritvi novega učnega čebelnjaka poudarjeno mladim čebelarjem, ki obiskujejo krožek, da med čebelami najdejo svoje zadovoljstvo in morda tudi kruh, ki ga v čebelnjake prinaša marljiva in pridna kranjska čebela sivka.


Več v Kultura in izobraževanje