V Mariboru pripravili Zelenjadarski dan

Glavni namen dogodka je promoviranje slovenske zelenjavo višje kakovosti in naučiti mlade, kako pomembno je uživanje zelenjave za njihovo zdravje

Prlekija-on.net, nedelja, 2. junij 2013 ob 09:35
Zelenjadarski dan

Zelenjadarski dan

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave je na Trgu svobode v Mariboru v sodelovanju z Združenjem pridelovalcev vrtnin in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, v petek, 31. maja, organiziralo Zelenjadarski dan. Dan je bil namenjen tako mladim kot tudi njihovim staršem, glavni namen dogodka je promoviranje slovenske zelenjavo višje kakovosti in naučiti mlade, kako pomembno je uživanje zelenjave za njihovo zdravje.

Zelenjadarski dan je bil v prvi vrsti namenjen najmlajšim, za njih je bila v dopoldanskih urah lutkovna predstava Zelenjavno tekmovanje oz. Kako je mali zajček vzgojil veliko korenje, žonglerska skupina je pokazala nekaj svojih zelenjavnih vragolij. Nato pa je sledila podelitev priznanj za najboljša dela, na nagradnem likovnem natečaju: Pikapolonica pomaga, da je na krožniku bolj zdrava zelenjava.

V popoldanskih urah je bil program namenjen tudi ostalim. Gospa Mateja Reš je govorila o smislu uživanja zelenih sokov s poudarkom na pomenu uživanja zelenjavnih sokov. Kako sokove pripraviti, zakaj jih uživati in koliko jih spiti na dan, kakšna je razlika med smutiji in sokovi, kakšne so razlike med sokovniki. Miša Pušenjak pa je govorila o poletni pridelavi zdravih vrtnin.

Gospod Stanko Volk, predsednik Slovenskega združenja za integrirano pridelavo zelenjave je ob Zelenjadarskem dnevu povedal: »S tem dogodkom želimo osveščati mlade in tudi njihove starše o zelenjavi višje kakovosti in pomenu uživanja zelenjave za njihovo zdravje ter promovirati slovensko zelenjavo, ki ima krajšo pot prevoza in je zato bolj sveža, bolj polnega okusa in vsebuje več hranilnih snovi

V okviru Zelenjadarskega dneva je Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave tudi zaključilo nagradni likovni natečaj, ki ga je razpisalo oktobra lani za osnovne šole. Namen likovnega natečaja je bil spodbuditi otroško ustvarjalnost in navdušiti najmlajše nad uživanjem zelenjave in izbiranju takšne, ki je pridelana na naravi prijaznejši način, sezonska in bolj kakovostna.

Na likovnem natečaju so lahko sodelovali učenci iz osnovnih šol s svojimi likovnimi deli (slike, grafike, skulpture), ilustracijami in stripovskimi zgodbami. Učenci so lahko sodelovali z individualnim izdelkom ali ves razred s skupinskim izdelkom. Otroci iz osnovnih šol po vsej Sloveniji so se zelo potrudili, saj so prejeli več kot 500 del. Najboljša likovna dela si je bilo v okviru zelenjadarskega dneva možno ogledati na razstavi. Komisija je izbrala 3 najboljša dela, ki so prejela naravoslovni dan na kmetiji z integrirano pridelavo zelenjave za celoten razred. 11 del pa je bilo nagrajenih z zelenjavnimi zabojčki. Naravoslovni dan na kmetiji tako prejmejo učenci iz: OŠ Radenci, OŠ Dragotina Ketteja iz Novega mesta in OŠ Šmarno pri Slovenj Gradcu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje