8. junij - svetovni dan gasilcev

Danes je v Gasilsko zvezo Slovenije vključenih 120 gasilskih zvez, ki združuje 1299 prostovoljnih gasilskih društev, v katerih deluje preko 151.000 članov

Prlekija-on.net, petek, 7. junij 2013 ob 13:50
Gasilci

Gasilci

Prostovoljno gasilstvo ima na Slovenskem čez 140-letno tradicijo. Ljudje se združujejo v gasilska društva, da bi učinkoviteje preprečevali in gasili požare. Naloga gasilskih društev je veliko več, kot le gašenje in reševanje v primeru požarov. V njih so ljudje našli socialno oporo in solidarno, nesebično pomoč ob vsakršni nesreči.

Povezanost ljudi je pomembna tudi z vidika gradnje kulturne enotnosti. Skozi gasilska društva so člani izkazovali pripadnost slovenskemu narodu in obstoj te zavesti. Danes so v številnih krajih prav gasilska društva tista, ki združujejo in povezujejo občane pri aktivnostih in dejavnostih, posebej na področju varstva pred požari ter kulturnem in drugih področjih. Gasilska organizacija se je z leti razvila v sodobno, humanitarno in nestrankarsko organizacijo.

Gasilci so nosilci nalog na področju gašenja in reševanja v primeru požarov ter na področju zaščite in reševanja v primeru naravnih in drugih nesreč. To so dokazali z uspešnim posredovanjem gasilcev na intervencijah ob velikih poplavah, ob potresih,  b plazovih in neurjih.

Z Odredbo s prenosom nalog zaščite in reševanja in kasneje z Zakonom o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami na gasilske enote, je gasilska organizacija uradno postala najpomembnejša in najštevilčnejša splošno reševalna služba v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter pomemben dejavnik pri zagotavljanju nacionalne varnosti na tem področju.

Gasilska organizacija deluje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v skladu z Zakoni in Uredbami. V skladu z Zakonom so samostojna organizacija in imajo samostojno vodenje in poveljevanje.
Operativna organiziranost, strokovna usposobljenost in opremljenost gasilske organizacije zagotavljajo hitre in uspešne gasilske intervencije na področju gašenja in reševanja v primeru požarov ter na širšem področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na lokalni ravni in na širšem območju.

Podatki z 10. Kongresa Gasilske zveze Slovenije leta 1984 kažejo, da je bilo takrat v Sloveniji 86 gasilskih zvez, 1245 društev s skupno 97.000 člani. Podatki danes kažejo, da je v Gasilsko zvezo Slovenije vključenih 120 gasilskih zvez, ki združuje 1299 prostovoljnih gasilskih društev, v katerih deluje preko 151.000 članov.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje