70-letnica s prvo samostojno razstavo

Šesto leto fotografiranja – Rože iz mojega vrta

Filip Matko, petek, 7. junij 2013 ob 14:47
Tatjana Mijatović in Terezija Šegula

Tatjana Mijatović in Terezija Šegula

Letos 70-letnica, Terezija Šegula iz Gornje Radgone, je pripravila svojo prvo samostojno razstavo fotografij. Pred petnajstimi leti se je upokojila in se sedaj že šesto leto povsem posveča fotografiji. V galeriji Kulturnega doma v Gornji Radgoni je od 6. junija dalje na ogled razstava, na njej pa 21 umetniških fotografij cvetja, ki jo je sama naslovila »Rože iz mojega vrta«.

Le-te je po skrbni negi s svojimi rokami vzgojila na svojem vrtu ter jih ob času najlepšega cvetenja tudi zabeležila s fotografsko kamero. In vse to lahko sedaj v mnogoterih barvnih odtenkih podoživljamo na omenjeni fotografski razstavi. Odprta je torej bila 6. junija ob 18. uri. Tedaj je za uvod vse nagovorila predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatović iz Radenec, v kulturnem delu programa pa je z igranjem na diatonično harmoniko nastopil 9-letni Anej Krancelbinder iz Gornje Radgone, ki obiskuje glasbeno šolo Maestro v Gornji Radgoni pri mentorju Dejanu Raju.

O avtorici fotografij je Tatjana Mijatović med drugim povedala: »… Terezija Šegula izhaja iz številne delavske družine z desetimi otroki, med katerimi je bila najmlajša. Edina je imela možnost šolanja. V Murski Soboti je končala učiteljišče in nato učila na šoli s prilagojenim programom. Z izrednim študijem si je pridobila prepotrebno ustrezno izobrazbo za delo defektologinje in pred upokojitvijo je bila devet let ravnateljica šole… Po upokojitvi je iskala različne načine, da zapolni svoj prosti čas. Vključevala se je v različne oblike v okviru izobraževanja za tretje življenjsko obdobje. Po obisku študijskega krožka računalniškega opismenjevanja si je kupila računalnik in digitalni fotoaparat ter se kar se da resno lotila fotografije. Fotografije običajno podarja, iz fotografij pa izdela tudi čestitke za najrazličnejše priložnosti. Zelo uživa, ko prenaša fotografije iz fotoaparata v računalnik. S tem si polni svojo dušo ! Njeno prvo objavljeno fotografijo v časopisu Večer je zelo dobro ocenil Bogomir Čerin. Nekaj fotografij je razstavljala v okviru društvene razstave Društva upokojencev ter na društvenih razstavah Likovnega društva… Bila je ves čas podporna članica tega društva, a se je aktivno vključila v delo društva, ko se je pričela pobirati članarina. Njena želja je tudi, da bi Likovno društvo organiziralo kakšno fotografsko kolonijo, na kateri bi izkušen fotograf vsem posredoval znanja, ki so potrebna za dobro fotografiranje…«

Na njeno željo oziroma slednjo misel je opomnila predsednica Likovnega društva, Tatjana Mijatović, ter obljubila fotografsko delavnico ali kolonijo še letos jeseni. Avtorico fotografij, Terezijo Šegula, je prišel pozdravit in ji čestitat Milan Nekrep, predsednik sveta območne izpostave JSKD v Gornji Radgoni. Razstavljavka fotografij se je ob zaključku otvoritvene slovesnosti zahvalila vsem v Likovnem društvu za pripravo razstave, mlademu harmonikarju, možu s fotografijo za razumevanje, kot tudi Evi Žula za prve uvodne nasvete v svet fotografije. Vse je povabila k ogledu njene tokratne prve samostojne razstave, a je vabilo veljalo tudi za pristop k bogato obloženi mizi s pecivom.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje