Pogrešali so predstavnike lokalnih skupnosti

Regijski posvet za pripravo regijskih izvedbenih načrtov na področju socialnega varstva za Štajersko in Pomurje

Jerneja Domajnko, torek, 11. junij 2013 ob 15:52
Regijski posvet

Regijski posvet

V ponedeljek, 10. junija, je bil na ptujskem gradu regijski posvet za pripravo regijskih izvedbenih načrtov na področju socialnega varstva, na katerem so predstavniki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) predstavili poudarke aprila sprejete Resolucije o Nacionalnem programu socialnega varstva 2013 - 2020.

Predstavniki centrov za socialno delo in nevladnih organizacij pa so izpostavili potrebe dveh regij, Štajerske in Pomurja, na področju socialnega varstva. Na posvetu so pogrešali mnenje lokalnih skupnosti (oziroma predstavnikov občin).

"Potrebujemo učinkovit sistem socialnega varstva," je poudaril državni sekretar na MDDSZ Dejan Levanič in pri tem izpostavil dve področji, katerima bi bilo potrebno namenjati še več pozornosti - revščini in drugim oblikam neenakosti. Mag. Martina Trbanc z MDDSZ je povedala, da bodo spodbujali predvsem deinstitucionalizacijo na področju socialnega varstva, torej skupnostne oblike pomoči in varstva. Ideje naj bi sledile trem ciljem: zmanjševanje tveganja revščine in povečevanje socialne vključenosti, izboljšanje razpoložljivosti in dostopnosti programov ter izboljšanje kakovosti programov. Ena od tako imenovanih sedmih prednostnih osi bo tako usmerjena v programe socialne vključenosti za ranljive skupine, programe aktivnega staranja izven institucionalnih oblik oskrbe in programe boja proti revščini. Mag. Simona Smolej z Inštituta RS za socialno varstvo pa je poudarila, naj bodo predvideni ukrepi posledica razmer v regiji oziroma odziv na identificirane potrebe s področja socialnega varstva v posamezni regiji.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje