Gasilci iz Mote proslavili 120. obletnico delovanja društva

Ob jubileju so prejeli zlati znak Civilne zaščite

Jože Žerdin, nedelja, 16. junij 2013 ob 09:37
120 let PGD Mota

120 let PGD Mota

Med letošnjimi gasilskimi društvi v Pomurju, ki praznujejo okrogle visoke obletnice delovanja in obstoja društva, spada tudi Prostovoljno gasilsko društvo Mota v Gasilski zvezi Ljutomer, ki letos praznuje okroglo 120. obletnico delovanja na humanitarnem in gasilskem področju v Prlekiji.

Osrednje praznovanje ob visokem jubileju je bilo v soboto, 15. junija, ko je celotna vas Mota praznovala skupaj z gasilci, kajti gasilci iz Mote so in bodo tudi v prihodnje vezni člen med vaščani, ki jim veliko krat priskočijo na pomoč.

Gasilci iz Mote so v 120 letni zgodovini nanizali kar nekaj pomembnih mejnikov, ki so zaznamovali delovanje tega društva, kajti vas Mota leži ob reki Muri, ki jim večkrat poleg požarov in drugih nesreč pokaže tudi svojo moč in silo, ko prestopi svoje bregove. Sicer pa gasilci niso zanemarjali družabnosti in druženj. Gasilci so humanitarna organizacija, ki deluje v javnem interesu, toda za delovanje društva so potrebna sredstva, prosti čas itd. Gasilci so ponosni na prehojeno 120-letno gasilsko pot, ki je bila tlakovana z vzponi in padci, vse skozi so se obdržali pomagati sočloveku, ki je bil pomoči potreben.

Za gasilce in vas Mota se bo gasilski praznik zapisal v kroniko delovanja gasilskega društva tudi za prihodnje rodove. Na praznovanje so prišli gasilci iz Gasilske zveze Ljutomer in sosednjih zvez v Prlekiji in iz Prekmurja. Gasilci iz Mote predvsem tesno sodelujejo z gasilci iz PGD Melinci v Gasilski zvezi Beltinci. Dogodka so se med drugim udeležili poslanec v DZ Franc Jurša, predsednik odbora za obrambo v Državnem  zboru, ki je bil tudi slavnostni govornik, poslanec v DZ Branko Smodiš, podžupana občine Ljutomer Janez Vencelj, predstavnik Gasilske zveze Slovenije, častni predsednik Ernest Eöry, poveljnik Uprave za zaščito in reševanje Štaba civilne zaščite za Pomurje Martin Smodiš, častni poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Stanko Hunjadi, predsednik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Rus, poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Trstenjak, predstavnik Zavarovalnice Maribor in Zavarovalnice Triglav.

Kot gostje so se praznovanja udeležili gasilci iz pobratenega gasilskega društva Presičko-Visočko iz Hrvaške, ki so gasilcem ob jubileju podarili kip svetega Florjana, ki bo shranjen v prostorih gasilskega doma Mota in bo varoval gasilce iz Mote pred požari. Zbrane gasilce in goste je v imenu PGD Mota pozdravil njen predsednik Franc Rošker.

Svečana gasilska parada s 23 gasilskimi prapori in 128 gasilci se je odvijala po vasi Mota do prireditvenega prostora, kjer so med drugim na slikovit način pregledali društveno kroniko od ustanovitve društva pa do danes. Gasilsko društvo Mota je bilo ob svoji primarni nalogi - gašenju - ves čas svojega 120 letnega obstoja nosilec kulturnega in družabnega življenja na vasi. Ustanovili so ga zavedni Slovenci, ki so si prizadevali, da bi v društvu, ki je bilo ustanovljeno v času Avstro-Ogrske, uveljavili slovenska pravila in slovenski duh. Preko tega so želeli okrepiti slovensko zavest, tako med gasilci, kot tudi med vaščani.

PGD Mota je najstarejše društvo z bogato tradicijo. Prvi zametki organiziranega gasilstva segajo v leto 1892, takrat je bilo ustanovljeno gasilsko društvo Cven. Gasilsko društvo Cven je bilo ustanovljeno in je bilo razdeljeno na oddelke Mota, Spodnje Krapje in Zgornje Krapje. Prvo motorno ročno brizgalno je društvo nabavilo leta 1897 v Gradcu. V poznejših letih delovanja je društvo vse skozi skrbelo za nabavo voznega parka, kajti požari so jih silili v nakup gasilskih vozil.

Z gradnjo novega gasilskega doma so gasilci iz Mote začel v letu 1973 in v letu 1978 so dom predali svojemu namenu. Tudi v poznejših letih so se lotili nakupov gasilskih vozil. Društvo je vse skozi skrbelo za izobraževanje in pridobivanje novih članov tudi s pomlajevanjem mlajših članov. Slavnostni govornik na osrednjem gasilskem praznovanju je bil poslanec v DZ Franc Jurša, ki je pohvalil delo in prizadevanja gasilcev, da so v teh 120 letih obstoja in delovanja bdeli nad rdečim petelinom. V imenu Gasilske zveze Slovenije in regijskega sveta in poveljstva za Pomurje je častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry gasilcem čestital ob visokem jubileju.

Društvo je ob praznovanju prejelo priznanje Gasilske zveze Ljutomer in občine Ljutomer, zlati znak Civilne zaščite. Podeljena so bila tudi številna odlikovanja in plamenice Gasilske zveze Slovenije, za posebne zasluge je državno gasilsko odličje prejel Franc Rošker. Častni člani PGD Mota so ob tej priložnosti postali Milan Babič, Matija Sovič, Zdenko Žitek, Anton Prelog in Janez Grnjak.

Za kulturni program so poskrbeli otroci z recitacijami, zapel pa je tudi Cvenski oktet. Veselo gasilsko razpoloženje se je ob prleških kulinaričnih dobrotah in dobri kapljici ter veseljem in rajanju ob zvokih ansambla Panonski kvintet, zavleklo pozno v noč.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje