80 let PGD Bolehnečici

Na slovesnosti so pregledali uspehe in podelili zahvale

Branko Košti, ponedeljek, 17. junij 2013 ob 12:15
80 let PGD Bolehnečici

80 let PGD Bolehnečici

Prizadevni člani PGD Bolehnečici so visok jubilej, 80 let delovanja društva, pričakali s pomembnima pridobitvama: obnovljenim gasilskim domom in novo asfaltno ploščadjo pred njim. Obe novosti so s ponosom pokazali udeležencem slovesnosti v počastitev visokega jubileja.

Uvod v praznovanje je bilo tekmovanje gasilcev, katerega so pripravili v petek, 14. junija. V soboto, 15. junija zvečer, pa so pripravili osrednjo slovesnost ob 80-letnici delovanja, katera se je pričela z gasilsko parado članov PGD z območja občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki so, na čelu s Pihalno godbo Občine Sv. Jurij in številnimi praporji, prikorakali na prireditveni prostor.

Prireditev, katero je povezovala Breda Žunič, je pričel predsednik PGD Bolehnečici Branko Senčar. Na kratko je povzel bogato zgodovino društva, ki se je začela pisati leta 1933 z ustanovitvijo prostovoljne gasilske čete Žihlava, katera se je s pridružitvijo vaščanov Bolehnečic leta 1936 preimenovala v Prostovoljno gasilsko četo Žihlava - Bolehnečici, že naslednje leto pa v prostovoljno gasilsko četo Bolehnečici. Prvi predsednik društva je bil Anton Pintarič iz Žihlave, poveljnik pa Julij Rantaša iz Bolehnečic.

V nadaljevanju so spregovorili še gostje: predstavnica GZ Slovenije in GZ Pomurja Andreja Novak Görgeš, predstavnik GZ Sv. Jurij Anton Klemenčič, in župan Občine Sv. Jurij Anton Slana, ki je društvu izročil priznanje občine Sv. Jurij. Po kulturnem programu, katerega so izvedli mladi domačini, so se gasilci s podeljenimi zahvalami zahvalili organizacijam in posameznikom, kateri so jih in jih še podpirajo pri njihovem delu. Zahvale so podelili: Občini Sv. Jurij, Jožetu Slani, Janezu Kavčiču, Mirku Vambergerju, Feliksu Rantaši, Francu Štuhecu, Alojzu Štuhecu, Jožetu Lančiču, Janku Šijancu, Antonu Rantaši, Francu Špindlerju, Francu Kšela in Branku Gerlici.

Uradni del prireditve je zaključil farni župnik Bošjan Ošlaj z blagoslovom obnovljenega gasilskega doma in asfaltne ploščadi, gasilk in gasilcev ter vseh obiskovalcev. Večer so nadaljevali z druženjem ob dobri hrani, predvsem so teknile dobrote iz krušne peči, hladni pijači, za veselo razpoloženje pa so skrbeli člani Prleškega kvinteta.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje