Ustvarjeno nekoč - doživeto danes

Dvodnevna kolonija Likovnega društva Gornja Radgona

Filip Matko, torek, 18. junij 2013 ob 11:00
Nekaj nedeljskih udeležencev ustvarjanja

Nekaj nedeljskih udeležencev ustvarjanja

Likovno društvo Gornja Radgona je za svoje članice in člane pripravilo dvodnevno likovno kolonijo, 15. in 16. junija, na Zgornjem Dražen vrhu, v tamkajšnji Methansovi hiši. Lastnik te domačije, Leopold Methans, se tudi ukvarja s slikanjem in kiparstvom ter je član radgonskega likovnega društva. Dvodnevnemu druženju so dali naslov »Ustvarjeno nekoč – doživeto danes«, kar je v skladu z razpisom Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti za letošnje leto pod delovnim naslovom »Parafraza, palimpsest, citat in prisvojitev (Štirje jezdeci moderne umetnosti)«.

Strokovno vodenje dvodnevne kolonije je bilo zaupano magistri kiparstva Saši Bezjak, akademski slikarki iz Gornje Radgone, ki je tudi članica radgonskega društva likovnic in likovnikov, a vsak je sam (in  tudi še bo) lahko o svoji odločitvi za nastanek novega svojega dela odločal ob pomoči priročnika s predlogi in primeri za uporabo (navedenih 30 najpomembnejših avtorjev iz zgodovine slikarstva in kiparstva), ki ga je napisal Janez Zalaznik.

Tatjana Mijatović je kot predsednica Likovnega društva Gornja Radgona bila zelo zadovoljna z izborom lokacije (Methansova hiša) za likovno kolonijo, kot tudi z odzivom članic in članov društva. Teh se je v dveh dneh kolonije zvrstilo 17 (Saša Bezjak, Vidka Borko, Jasna Brunskole, Leon Gobec, Tama Halužan, Franci Jaušovec Fric, Pavla Krajnc, Danila Krpič, Filip Matko Ficko, Leopold Methans, Tatjana Mijatović, Cvetka Pišek, Alenka Regoršek, Marija Milena Reščič, Darko Šafarič, Dana Štrucelj in Lojze Veberič). Leopold Methans, kot gostitelj, ustvarjalec in lastnik Methansove hiše je prepričan: »Tokratna kolonija je potrditev tega, za kar smo to domačijo spremenili v hram, ki ga imajo ljudje radi !« A njegovi ženi Ani, kot izredni gostiteljici ves čas trajanja kolonije, pomeni udeležba slikark in slikarjev vse dobro, odlično priliko za druženje in veselje, da gospodinjska dela opravlja z izrednim veseljem, kajti umetniki so po njenem malce posebni ljudje, a vseeno preprosti in ljudem blizu.

Udeleženci tokratne kolonije »Ustvarjeno nekoč – doživeto danes«, kakor tudi neudeleženi članice in člani, imajo čas do konca julija, da pripravijo dela za društveno razstavo, katere otvoritev v Methansovi hiši na Zgornjem Dražen vrhu načrtujejo za petek, 2. avgusta, ob 18. uri. Bo pa ista razstava preseljena tudi v galerijo Kulturnega doma v Gornji Radgoni, kjer bo na ogled od 1. oktobra dalje.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje