Kako zmanjšati verjetnost (usodnih) padcev v starosti?

Usposabljanje za voditelje tečaja preprečevanja padcev v starosti, ki se bo v Ljutomeru začel jeseni

Jerneja Domajnko, nedelja, 23. junij 2013 ob 09:111
Tečaj preprečevanja padcev v starosti

Tečaj preprečevanja padcev v starosti

V starosti je padcev več in tudi bolj nevarni so. Zato je dobro, če človek v zrelih letih poskrbi, da jih bo manj oziroma, da ne bodo tako usodni. Statistike namreč kažejo, da je verjetnost padcev manjša med tistimi starejšimi, ki skrbijo za svoje gibalne sposobnosti, so družbeno aktivni in samostojni. Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje pa pomaga preprečevati padce v starosti, tako da usposablja prostovoljce za voditelje tečaja, ki se bo začel izvajati jeseni tudi v Ljutomeru.

Padce in poškodbe zaradi njih v starosti povzročajo štiri skupine dejavnikov: slabo ravnotežje, starosti neprilagojeno stanovanje, slabe osebne navade in nezavedni strah pred padcem, potem, ko ga je človek doživel. Tako se bodo na v štirinajstih srečanjih udeleženci in udeleženke tečaja s pomočjo voditeljev-prostovoljcev spoznavali z nevarnostmi, ki so v starosti povezane s padci, se naučili telovadnih vaj, s katerimi se lahko bistveno utrdi ravnotežje, in dobili nasvete, kako ravnati, da bo korak starostnika varnejši. Preko tega se bo vsak naučil zmanjšati število padcev in ublažiti njihove posledice.

Tečaj preprečevanja padcev v starosti se bo v Ljutomeru pričel v drugi polovici septembra. Število prostih mest je deset, svoj prostor na tečaju pa si lahko zagotovite pri Tadeji Zemljak, ki se pri Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje usposablja za voditeljico tečaja in ga bo v Ljutomeru tudi vodila. Tadeja zbira prijave po elektronski pošti zemljaktadeja@gmail.com ali v popoldanskem času na telefonski številki 051-214-767.

TUNČEK ponedeljek, 24. junij 2013 ob 22:12

Dosta pomoga či se lidje vmladosti redno giblejo ali gojijo kakšen šport. Pomežik

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje