V lončarski vasi Filovci so pripravili sedmi festival vina in kulinarike

Sožitje hrane, vina v povezavi s kulturno dediščino lončarstva

Jože Žerdin, nedelja, 23. junij 2013 ob 09:58
7. festival vina in kulinarike v Filovcih

7. festival vina in kulinarike v Filovcih

Vas Filovci je znana po lončarstvu, kajti svoj čas so skoraj pri vsaki hiši izdelovali posode iz gline. V spomin so v vasi pred leti postavili tipično panonsko lončarsko vas in hiše krite s slamo. Gre za pravi ohranjeni muzej, kjer se kolo časa zavrti za nekaj stoletij nazaj.

Krajevna skupnost Filovci in Kulturno turistično društvo Filovci, kot organizatorja osrednje kulinarične prireditve, ob sodelovanju vseh ostalih društev v vasi, so v lončarski vasi, letos v soboto, 22. junija, pripravili že sedmi festival vina in kulinarike. Navsezgodaj so vinogradniki v goricah v Filovskem bregu, Gaju in Trnovskem bregu na široko odprli vrata svojih vinskih kleti, potekala je degustacija vin od kleti do kleti. Nato so se vsi skupaj odpravili v lončarsko vas Filovce, kjer je že bilo veliko obiskovalcev in turistov, kjer so potekale lončarske delavnice, ženske so že pripravljale prekmursko gibanico in jabolčni zavitek. Odvijale so se tudi kuharske delavnice, izdelovanje rož iz krep papirja in drugo.

Rdeča nit letošnje prireditve je bilo kuhanje bograča, kjer so se že morala skupine prej prijaviti. Nekoč so v Filovcih bograč kuhali v lončenih posodah, kakor tudi ta dan, ko je potekalo tekmovanje v kuhanju bograča v lončenih posodah. Tekmovalo je sedem skupin in kuhanje je potekalo v naravnem okolju, kar je dalo večji čar tej prireditvi. V lončarski vasi je tudi na ogled okrogla peč, kjer žgejo lončeno posodo, ko jo izdelajo iz gline, zraven je tudi prostor, kjer imajo kotle za žganje kuho. V lončarski vasi stojijo tri krite cimprane hiše s slamo, v vsaki hiši se je nekaj dogajalo, v eni je bila kulinarična razstava domačih jedi, v drugi so pekli v krušni peči razne jedi iz kvašenega testa, v tretji hiši pa je še vse tako nameščeno, kot takrat, ko so še v njih živeli filovski predniki.

Domači vinogradniki so na stojnicah ponujali vina iz filovskih goric, kjer je bilo moč vina poskusiti ali kupiti. Dnevi kulinarike in vina v Filovcih so ponujali razne domače dobrote, nazadnje pa je vsak lahko poskusil kuhani bograč iz lončenih posod.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno