PGD Stročja vas proslavilo 120 letnico obstoja in delovanja

V gasilsko društvo je danes vključeno 127 članov, od tega 23 mlajših od 18 let

Prlekija-on.net, nedelja, 23. junij 2013 ob 18:54

120 let PGD Stročja vas

V soboto, 22. junija, je Prostovoljno gasilsko društvo Stročja vas proslavljalo 120 letnico obstoja in delovanja. V kroniki je zapisano, da se je v ljutomerskem okraju začelo živahno narodno delo po prvem slovenskem taboru leta 1868. Ker je ogenj večkrat pustošil po pokrajini ob Muri, se je 1871 leta ustanovilo gasilsko društvo v Ljutomeru. Gasilsko društvo Stročja vas pa je bilo ustanovljeno leta 1893, skupaj z vaščani Pristave, v takratni občini Pristava.

Ustanovni občni zbor je potekal 17. februarja 1893 pri posestniku Sever Marku v Stročji vasi. Sprejeta so bila tudi pravila. Za delokrog društva je bil določen okoliš: Stročja vas, Pristava, Podgradje, Presika, Globoka, Veščica, Razkrižje, Gibina in Šafarsko.

Ustanovni člani so bili Puconja Jožefa, Puconja Matija, Kšela Jožef, Sever Franc, Klobasa Franc, Kikec Sebastjan, Sever Sebastjan in Kikec Mihael. Društvo se je sčasoma krepilo, pristopali so novi člani. Nabavljali so gasilno orodje in opremo, ki so jo hranili v orodišču na sredi vasi, ki je bilo izgrajeno že prvo leto po ustanovitvi. Leta 1985 je bila nabavljena rabljena ročna brizgalna. Iz zapisov je tudi razvidno, da je članstvu uniforme šival ustanovni član PGD krojač Kikec Sebastjan.

Leta 1908 so nabavili novo prevozno ročno brizgalno, ki so jo uporabljali vse do 2. svetovne vojne. Zanimiv je podatek, da so posestniki prispevali po 50 kg pšenice, del sredstev pa tudi takratna občina Pristava. Leta 1934 se je od skupnega društva odcepilo Gasilsko društvo Pristava.

Tudi 2. svetovna vojna je dala pečat delovanju društva, ko je le-to zastalo. Uspeh je že bil, da je društvu uspelo zadržati, občuvati ročno brizgalno.

V skladu z novimi pravili v novi državi, je bilo društvo ponovno registrirano leta 1947. V tem času se je društvu pridružilo več članstva. Društvo se je nenehno dodatno opremljalo, organizirali so prireditve, ki so bile v tistih časih dobro obiskane, prihodek pa se je vlagal v opremo.

Leta 1963, ob 70 letnici delovanja je bilo tudi razvitje praporja, ki ga je krasilo 46 zlatih in 28 srebrnih žebljičkov. Novo motorno brizgalno je v društvu uspelo nabaviti, ob veliki pomoči občanov in občine, leta 1968.

V letu 1971 se je v vasi začelo graditi vodovodno omrežje, takrat so pridobili tudi prvih šest hidrantov. Izgradnja orodišča sredi vasi, dograditev in razširitev v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ni zadoščala potrebam, želji, da bi imeli dom, ki bi služil gasilcem, krajanom, društvom in organizacijam, ki so organizirane v kraju. Tudi požarni okoliš treh vasi Stročja vas, Presika in Nunska graba, s preko 250 gospodinjstvi, je potreboval dom z vsemi potrebnimi prostori za delovanje.

Želja po novem domu je bila najbolj prisotna v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ni ga bilo sestanka, na katerem ne bi razpravljali o potrebi gradnje doma. Tako se je začela gradnja, do leta 2006, ko so izvedli odprtje doma. Leta 2007 se je nabavilo novo vozilo, ki je zamenjalo vozilo, ki so jim ga podarili kolegi gasilci iz Treffena. Sledila ja nabava rabljenega vozila GVC.

Društvo danes pokriva požarni okoliš vasi Stročja vas, Presika in Nunska Graba z čez 230 gospodinjstvi. Poseduje potrebno opremo za zaščito in reševanje, ponosni pa so tudi na nov dom.

Kronisti so zapisali, da je največji požar v Stročji vasi divjal leta 1927, ko so zgorela štiri stanovanjsko gospodarska poslopja, požar pa je gasilo dvanajst gasilskih društev.

V gasilsko društvo je danes vključeno 127 članov, od tega 23 mlajših od 18 let. Moderen dom, oprema in usposobljeni operativci so porok sistema zaščite in reševanja, vse članstvo pa krasi prostovoljnost.

Na prireditvi v soboto so bili poleg občanov in čez 150 gasilcev z 29 praporji prisotni tudi poslanec državnega zbora RS Branka Smodiš, županja  Občine Ljutomer mag. Olga Karba, predstavnik Ministrstva za obrambo - Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Primož Senčar, častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry, predsednik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Rus, poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Trstenjak in častni poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Stanko Hunjadi.

V kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Stročja vas. Predstavila se je tamburaška skupina, dramska in recitacijska skupina, mlada gasilka pa je zaigrala tudi na harmoniko.

V sklopu prireditve so predali namenu tudi novo prenosno motorno brizgalno in blagoslovili podobo svetega Florjana na obnovljenem pročelju gasilskega doma.

V petek na svečani seji so bila podeljena tudi društvena in priznanja GZ Ljutomer.

Priznanja Gasilske zveze Ljutomer III. stopnje so prejeli:
  • Andrej Vudrag
  • Srečko Mihorič
  • Rudolf Puklavec
Priznanja Gasilske zveze Ljutomer II. stopnje so prejeli:
  • Matej Filipič
  • Mario Vudrag
  • Gregor Kosi
  • Miran Sever ml.
  • Marjan Križanič
  • Robi Porle
Priznanja Gasilske zveze Ljutomer I. stopnje so  prejeli:
  • Darja Košar
  • Tonček Križanič
  • Mario Sever
  • Andrej Habjanič
  • Franc Makoter,
Na prireditvi so bila podeljena najvišja priznanja Gasilske zveze Slovenije.

Gasilsko odlikovanje III. stopnje so dobili:
  • Zvonko Mavrič
  • Košar Drago
  • Miran Sever
Gasilsko odlikovanje II. stopnje je prejel:
  • Franjo Lesničar
Gasilsko odlikovanje I. stopnje je prejel:
  • Vladimir Križanič
Gasilsko plamenico I. stopnje sta prejela:
  • Jože Habjanič
  • Drago Bistrovič
Društvo je prejelo tudi srebrno plaketo Gasilske zveze Slovenije z gravirano letnico, zlati znak Civilne zaščite Republike Slovenije, priznanje Občine Ljutomer in priznanje Gasilske zveze Ljutomer.
 
Po svečanem delu je bilo druženje občanov in gasilcev ob zvokih ansambla Zreška Pomlad.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje