Ob gasilskem jubileju bogatejši za nov vodno reševalni čoln

Na slavje so prišli gasilci iz Prlekije iz Zgornjega in Spodnjega Krapja ter iz Gornje Radgone

Jože Žerdin, ponedeljek, 24. junij 2013 ob 17:17
90 let PGD Ižakovci

90 let PGD Ižakovci

Pred 90. leti je bilo ustanovljeno obmursko gasilsko društvo Ižakovci. Gre za specifično gasilsko društvo, ki poleg požarov in drugih naravnih nesreč, v veliki meri skrbi za reševanje ljudi na reki Muri, kajti streljaj od vasi Ižakovci teče reka Mura, ki pa velikokrat pokaže svoje »zobe«, ko prestopi bregove in poplavi polja, pridelke, hiše, gozdove. V tistem hipu pa gasilci svojim vaščanom, velikokrat tudi sosednjim v Prlekiji priskočijo z vodno reševalni čolni na pomoč.

Društvo ima usposobljene in izurjene gasilce reševalce, ki so ob nesrečah na reki Muri vedno v pripravljenosti, da z vodno reševalnimi čolni priskočijo na pomoč ponesrečencem ali utopljencem. Osrednje gasilsko praznovanje ob 90. obletnici gasilskega društva Ižakovci je potekalo v soboto, 22. junija, v prijetnem naravnem okolju ob reki Muri na Otoku ljubezni v Ižakovcih. Na praznovanju ob visokem jubileju, predaji in blagoslovitvi novega vodno reševalnega čolna za potrebe ižakovskih gasilcev, so se zbrali gasilci iz Gasilske zveze Beltinci, in sosednjih zvez, prišli pa so tudi gasilci iz Prlekije iz PGD Zgornje in Spodnje Krapje ter reševalci na vodi GAPORA iz Gornje Radgone.

Na praznovanju so pregledali bogato društveno kroniko obstoja in delovanja društva skozi njenih 90 let. V teh letih je društvo ob pomoči Krajevne skupnosti Ižakovci in vaščanov Ižakovcev zgradilo in obnovilo vaško-gasilski dom, novo gasilsko garažo, nov gasilski muzej itd. Gasilci pa so svoj velik prispevek dali k urejanju infrastrukture na Otoku ljubezni. Ob jubileju je društvo čestital predsednik Gasilske zveze Beltinci Andrej Vöröš in predsednik KS Ižakovci Marjan Zver. Ob jubileju je društvo prejelo gasilsko odlikovanje plamenico prve stopnje Gasilske zveze Slovenije in plaketo Gasilske zveze Beltinci. Ob tej priložnosti pa je gasilec Ervin Lukač pridobil naziv gasilski častnik prve stopnje.

Gasilski praznik pa je bil kronan še z novo pridobitvijo, kajti društvo je ob tem visokem jubileju svojemu namenu predalo nov vodno reševalni čoln, kar je za društvo, krajevno skupnost Ižakovci, Gasilsko zvezo Beltinci in Občino Beltinci velika pridobitev. Z novim čolnom, kjer je nameščen motor 40 konjske moči Suzuki z vso opremo za reševanje na vodi, bodo poslej štirje gasilci – reševalci lažje kos še tako zahtevnim nalogam pri reševanju na reki Muri. Boter novega čolna je bil Boštjan Štaus.

Naložba je gasilce stala okoli 7 tisoč evrov, od tega so za nakup prispevali gasilci sami, na pomoč pa jim je priskočila Krajevna skupnost Ižakovci in krajani Ižakovcev. Sedaj ima društvo tri vodno reševalne čolne, dva sta samo na vesla. Nov čoln je blagoslovil župnik iz župnije Podčetrtek Jože Rogač, ki je dan prej še v domači kapeli opravil zahvalno sveto mašo za vse pokojne in žive gasilce. Ob koncu so še vsi skupaj novo gasilsko pridobitev »krstili«.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje