»Zlatomašnik bod' pozdravljen!«

Zlato mašo je slovesno obhajal dolgoletni župnik, nekdanji dekan in msgr. Izidor Veleberi

Nuša Novak, torek, 25. junij 2013 ob 18:162

Izidor Veleberi

Letošnje žegnanje in praznovanje farnega zavetnika – rojstvo Janeza Krstnika, sovpada z zlato mašo, ki jo je v nedeljo, 23. junija, slovesno obhajal naš dolgoletni župnik, nekdanji dekan in msgr. Izidor Veleberi.

Minilo je namreč natanko 50 pomladi, odkar je gospod Izidor postal novomašnik. Njegova duhovniška pot se je pričela v Bogojini in ga popeljala iz različnih krajev v Ljutomer, kjer še dandanes opravlja svojo duhovno službo. Vrsto let je kot goreč dušni pastir tolažil bolne in ostarele, prinašal popotnico umirajočim, podeljeval zakramente svetega krsta in svetega zakona s prošnjo in željo, da bi župnija duhovno rasla, napredovala in bila trdna v krepostih vere, upanja in ljubezni. Vsak, ki bere moje besede, se lahko za nekaj trenutkov zamisli in zavrti nazaj film župnijskega dogajanja v času župnika Izidorja Veleberija in se Bogu zahvali za številne milosti in dobrote, ki jih je od Boga prejemal po duhovnikovih rokah.

Na tej veliki slovesnosti je bila priložnost, da smo se tega veselili in se Bogu zahvalili za vsa dobra dejanja. S svojimi aktivnostmi v pripravi na slovesnost zlate maše, smo vsi verniki župnije Ljutomer potrdili, da zlatomašnika še posebej spoštujemo, cenimo in smo mu hvaležni za vsa leta njegovega delovanja v naši fari. Še posebej se mu zahvaljujemo vsi mladi, ki nas je gospod Izidor že od majhnih nog spremljal na poti naše vere, nas usmerjal na pravi poti življenja in nam kazal luč v temi. Hvaležni smo lahko, da imamo v župniji, zraven gospoda župnika Andreja Zrima, gospoda Martina Paniča in kaplana Marjana Pučka, tako odličnega župnika, kot je naš zlatomašnik. Ni besed s katerimi bi lahko opisala njegovo ljubezen in voljo do duhovniškega poklica, požrtvovalnost ter odnos do sočloveka in bližnjega.

Kljub temu, da lahko rečemo, da je sveta maša vsak dan zlata, pa se skoraj nobena ne more primerjati z zlato mašo msgr. Izidorja Veleberija. Bila je res nekaj posebnega, saj so se zlate maše udeležili številni povabljeni, brez katerih slovesnost ne bi bila tako svečana in posebna. Gospoda Izidorja so na njegov poseben dan počastili z obiskom številni duhovniki iz bližnjih župnij, gospod škof Peter Štumf, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, sošolci gospoda Izidorja, ljutomerska vinska kraljica in še mnogi, ki so ta trenutek želeli deliti z našim zlatomašnikom.

Zlata maša se je pričela ob 14.00 uri in se nadaljevala v pozno popoldne s slovesnostjo pred cerkvijo. Zlatomašnik je prejel številna prekrasna darila, za katera se vsem iskreno zahvaljuje. Še posebej pa je vesel vseh pevcev, glasbenikov in tistih, ki so slovesnost obogatili s pesmijo in glasbo. Iskrena hvala tudi vsem tistim, ki ste z obilo ljubezni pripravili nešteto dobrot iz domače kuhinje, prinesli odlično vinsko kapljico ter poskrbeli za prečudovito vzdušje in popolno pogostitev. Hvala tudi vsem organizatorjem, predvsem gospodu župniku Andreju Zrimu, članom župnijskega pastoralnega sveta, duhovnikom in vsem drugim sodelavcem, ki so poskrbeli, da bo ta dan ostal nepozaben in za vedno zapisan v zgodovino časa.

fucker sreda, 26. junij 2013 ob 08:49

Veleberi vsaka ti cast , si unikaten clovek , zate menjave nebo nikoli vec ,

pa še veliko let hodi po nasih krajih ,,,

Ivek petek, 28. junij 2013 ob 20:38

Spoznal sem ga leta 1986 ob smrti mame. Jaz ateist in on duhovnik sva se lepo sporazumela. Ko sem prihajal v Ljutomer sva se večkrat pogovarjala pozno v noč v župnijski pisarni.

Na steni je imel na eni strani sliko Janeza Pavla II, na nasprotni steni pa JB Tita, kakor je takrat bilo zapovedano za uradne prostore.

Pa sva si rekla: Onadva naj se pogovorjata nad nama, midva pa o razumevanju življenja.

Izidor, še veliko zdravih, dejavnih in veselih dni ti želim.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje