Na Gibini proslavili 15. praznik občine Razkrižje in slovesnost ob odhodu JLA

Na prireditvi so podelili občinska priznanja

Jože Žerdin, nedelja, 30. junij 2013 ob 10:219
15. praznik občine Razkrižje

15. praznik občine Razkrižje

Občina Razkrižje praznuje svoj 15. Občinski praznik, ko so se leta 1991 na Gibini odvijale težke borbe in streljanja z nekdanjo JLA vojsko. Praznik občine Razkrižje je povezan z osamosvojitveno vojno leta 1991, kajti občina je že prvo leto svojega delovanja, razglasila 28. junij, datum prvega napada JLA na vasi občine in uspešno obrambo, za svoj občinski praznik.

Osrednje praznovanje ob občinskem prazniku je bilo v soboto, 29. junija na Gibini, kajti domačija Marjana Zanjkoviča, kjer so bili siloviti boji, že dve leti nudi prostor za občinsko praznovanje in druženje. Najprej so na prizorišče občinskega praznovanja prišli s prapori predstavniki vseh treh združenj in sicer območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer in Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje. Prireditve sta se udeležila tudi podžupan občine Ljutomer Janez Vencelj in poslanec v DZ Jože Horvat.

Najprej je zbranim gostom in domačinom občine Razkrižje spregovoril njen župan Stanko Ivanušič, ki je slikovito orisal nekatere zgodovinske dogodke, se ozrl na minulo uspešno delovanja občine, predvsem na komunalnem področju. Spomnil je, da letos mineva 22 let, ko so te dele Slovenije zapustili zadnji vojaki JLA. Že 22 let se na Gibini zbirajo, da bi ohranili ta spomin in herojsko držo domačinov in tudi njihovo sodelovanje s takratnimi pripadniki TO Slovenije in slovenske policije.

Zgodovinski spomin za občane občine Razkrižje jih že veže torej polnih 22 let. 28. junija je bil pravi napad na Gibino, kjer so ga ustavili na barikadi, tukaj ob domačiji Zanjkovič in pri spominskem obeležju na Gibini. Drugi večji napad je bil 2. julija, ko se je iz Gibinskega polja streljalo po ljudeh in hišah, takrat je na Gibini nastalo pravo razdejanje, zato je ta spomin po 22. letih v ljudeh še močno živ in spoštovanje do vseh tistih, ki so na Gibini bojno delovali. Spominjajo pa se tudi zato, da bodo mladi generaciji povedali, da se ohrani spomin na takratne trenutne čase.

Župan je na prireditvi povedal, da je po 22. letih, ko je postala Slovenija samostojna, globoko razočaran in žalosten, kam smo mi našo lepo Slovenijo pripeljali. Vse več je nasprotovanja med eno in drugo politično opcijo, ki vlada v Sloveniji. Spraševal se je, ko je Slovenija postala samostojna in mednarodno priznana država in v članstvo v EU prišli prehitro, morda nas je vse to uspavalo. Ob vsem tem se je izčrpavalo gospodarstvo, banke itd.

Občina Razkrižje je naredila veliko od Gibine do Koprive. Tudi letos in prihodnje se bo veliko vlagalo v razvoj občine Razkrižje je poudaril župan Stanko Ivanušič. Podčrtal je, da se zaključuje gradnja kanalizacije v Šprincu in Koprivi, saj so se povezali v dolinsko kanalizacijo. Občina je v dveh letih prejela kar nekaj odmevih priznaj. Obmejna občina Rzkrižje je prejela tudi priznanje zlati kamen.

Na slovesnosti so na svečan način podelili občinska priznanja. Zahvalno listino sta prejela Izidor Novak iz Gibine, za aktivno vključevanje pri obnovi kapelice na Gibini, Avgust Horvat iz Gibine za organizacijo in izvedbo humanitarne akcije zbiranja sredstev za domačina iz Gibine. Občinsko priznanje sta prejeli Darinka Modlic iz Koprive za aktivno vključevanje in uspešno vodenje krajevne organizacije Rdečega križa Razkrižje in Terezija Nemec iz Veščice za aktivno delovanje v Župnijski Karitas Razkrižje. Zlato plaketo občine je prejela Špela Rozmarič iz Šafarskega, kot uspešna športnica, je članica ŽNT Teleing Pomurje Beltinci s katerim je v sezoni 2012/2013 osvojila naslov državnih prvakinj in postala državna reprezentantka v selekciji U-17. Ob tej priložnosti so bili podeljeni tudi bojni znaki pripadnikom Teritorialne obrambe za Slovenijo, ki so bili udeleženi v spopadih na Gibini, Kačurah in Gornji Radgoni.

Ob koncu slovesne prireditve je štiričlanska delegacija položila vence pri treh spominskih obeležij osamosvojitvene vojne v občini Razkrižje. Za to priložnost so pripravili bogat kulturno umetniški program, kjer so se v glasbi in recitaciji predstavili mladi, zaplesala pa je folklorna skupina KUD Razkrižje, zaigrala pa je tudi domača skupina Tamburice od Murice. Obiskovalci so lahko poskusili odlične razkriške mlince in pasulj, ki so ga pripravili člani Turistično narodopisnega društva Razkrižje.


Več v Kultura in izobraževanje