PGD Lukavci proslavilo 120 let delovanja

Pred gasilskim domom v Lukavcih so pripravili svečano proslavo ob 120-letnici delovanja društva

Prlekija-on.net, nedelja, 30. junij 2013 ob 19:591

120 let PGD Lukavci

V soboto, 29. junija, je Prostovoljno gasilsko društvo Lukavci, pred gasilskim domom v Lukavcih, pripravilo svečano proslavo ob 120-letnici delovanja društva.

Visokemu jubileju so med drugim prisostvovala pobratena gasilska društva Cezanjevci, Zbigovci in Šikole, častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije, predsednik Regijskega sveta ter poveljnik Občinske gasilske zveze Milan Antolin, predstavnik Uprave za zaščito in reševanje RS Primož Senčar, župan Občine Križevci mag. Branko Belec, poslanec DZ Franc Jurša, župan Občine Veržej Slavko Petovar, predsednik Gasilske zveze Križevci Drago Rakuša, člani Občinskega sveta Občine Križevci, mag. Milan Lovrenčič, direktorica Doma Lukavci Stanka Vozlič, častni predsednik Gasilske zveze Ljutomer Stanko Hunjadi, zaslužna člana PGD Lukavci, Alojz Jelen in Anton Štibler ter predstavnik podjetja Tondach d.o.o. Jože Štrakl in predstavnik Zavarovalnice Triglav Stanko Holc.

120 let društva pomeni obdobje pestrega dogajanja, kjer se je zamenjalo kar nekaj generacij gasilcev. Glavni cilji, ki so jih pri tem vodili, so bili pomoč človeku v stiski, prijateljstvo in druženje, tradicija pa se prenaša iz roda v rod.

Številne goste in obiskovalce je najprej pozdravil predsednik PGD Lukavci, Zvonko Moravec, ki je v svojem govoru dejal, da je v preteklosti njihovo društvo zabeležilo veliko uspehov, danes pa so najbolj ponosni na njihov prenovljeni vaško-gasilski dom, brez katerega si ne morejo zamisliti uspešnega dela društva in družabnega dela na vasi. "Mi gasilci spoštujemo preteklost in sedanjost ter gradimo temelje za bodočnost. Previharili smo vsakršnje čase, vedno nas je reševala sloga, enotnost, povezanost z vaščani in okolico. Gasilci nismo koristolovci, lenuhi, ne manipuliramo, ne obljubljamo v prazno. S svojim zgledom in delom pokažemo, da nam je mar za soseda, za vaščana, za našo domovino Slovenijo," je dejal med drugim.

Naslednji je spregovoril častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry, ki je dejal, da je PGD Lukavci prehodilo težko, vendar uspešno in lepo pot. "Najpomembnejše je to, da zelo dobro sodelujete gasilci in domačini, vaščani oz. prebivalstvo, kajti to je osnova za razvoj prostovoljnega gasilskega društva. Veliko mladine, veliko članstva in tudi starejših, Temu se v gasilski organizaciji reče, da ne poznamo generacijskih konfliktov in med seboj zelo dobro sodelujemo," je dejal med drugim. Dodal je, da je potrebno tudi v bodoče to sodelovanje uspešno razvijati in voditi. "Dobro in stabilno prostovoljno gasilsko društvo je povod, da smo lahko operativno pripravljeni in izvajamo javno gasilsko službo oz. vse kar je potrebno na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami," je zaključil.

Predsednik Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru Drago Rakuša, je dejal, da je ob takem obisku prijetno presenečen, saj tega ni pričakoval in da je ponosen, da je predsednik take zveze, sicer majhne, katere pet društev v kratkem praznuje 120-letnico obstoja in delovanja. "Iskrene čestitke vsem, ki ste tu. Veseli pa me tudi, da je veliko mladih obrazov, ki oblečejo gasilsko uniformo. To se pravi, da se tudi mladina več ne sramuje gasilske uniforme in jo z veseljem obleče in marsikatero popoldne žrtvuje za delo v gasilstvu," je dejal med drugim.

Župan Občine Križevci, mag. Branko Belec je med drugim povedal: "Cenjeni gasilci, tisto kar me navdaja z občutkom zadovoljstva, spoštljivega odnosa in občudovanja, je predvsem vaše delo: humano, plemenito, večinoma prostovoljno. Vaša dobronamernost v vsakem trenutku dneva, ko nekdo zakliče na pomoč, je tisto, kar je vredno več kot denar, več kot uspeh, več kot številne druge vrednost, s katerimi si skušamo izboljšati eksistenco. Poleg tega iz dneva v dan dokazujete, da se z voljo da narediti marsikaj in uskladiti številne obveznosti." V govoru pa se je dotaknil tudi nedavnega dneva državnosti, česar se ga po njegovem mnenju veliko premalo zavedamo, kaj sploh pomeni.

Izmed gostov sta spregovorila še Stanka Vozlič in mag. Milan Lovrenčič. Celotno uradno proslavo z govori in s podelitvijo priznanj, si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.

Priznanja so prejeli:
Gasilsko odlikovanje III. stopnje:
  • Teodor Lipič
  • Franjo Belec
  • Srečko Cimerman
  • Jelka Novak
  • Dušan Novak
Gasilsko odlikovanje II. stopnje:
  • Silvo Novak
Gasilsko odlikovanje I. stopnje:
  • Anton Moravec
  • Anton Lovrenčič
  • Janko Belec
Gasilsko plamenico II. stopnje:
  • Albert Hanžič
  • Anton Štibler
Gasilsko plamenico I. stopnje:
  • Slavek Novak
Gasilska zveza Slovenije je ob jubileju PGD Lukavci podelilo Srebrno plaketo, društvo je prejelo tudi Zlati znak Civilne zaščite, plamenico je PGD Lukavci podelilo tudi pobrateno PGD Cezanjevci, Gasilska zveza Križevci pa je društvu podelilo priznanje ob visokem jubileju.

Na svečani seji 24. junija, pa so bila podeljena priznanja Občinske gasilske zveze Križevci ter društvena priznanja, ki so jih prejeli: Bogdan Vaupotič, Damjan Šumak, Roman Kavaš, Fredi Novak, Srečko Duh, Primož Moravec, Branko Belec, Janko Špindler, Alojz Lovrenčič (vsi priznanje GZ III. stopnja), Slavko Jelen, Branko Pušenjak, Slavko Dunaj ml. (vsi priznanje GZ I. stopnja), Alojz Jelen, Stanko Novak, Miran Vaupotič, Jaka Šalamun, Beno Šalamun in David Novak (vsi plaketa društva).

PGD Lukavci pa je plaketo podelilo PGD Cezanjevci za dobro sodelovanje čez mejo GZ ter podjetju Tondach d.o.o., ki odlično sodeluje z okoljem iz katerega prihajajo delavci. Predsednik PGD Zvonko Moravec se je ob koncu posebej zahvalil še Domu Lukavci in družini Jelen.

V kulturnem programu so nastopili recitator Tim Nedeljko in Prleška godba na pihala veteranov Ljutomer. Za zabavo pod šotorom so poskrbeli ansambel Sredenšek.

Drejčka sobota, 6. julij 2013 ob 10:03

Kje je pa še več slik od večera?

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje