V Pristavi potekalo 20. jubilejno srečanje gasilskih veteranov

Gasilskega srečanje se je udeležilo 230 gasilskih veteranov iz Gasilske zveze Ljutomer in Križevci pri Ljutomeru

Jože Žerdin, Ksenija Kolar, petek, 5. julij 2013 ob 00:15
20. srečanje gasilskih veteranov

20. srečanje gasilskih veteranov

V organizaciji Gasilske zveze Ljutomer, Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru in gasilskega društva Pristava, ki letos obeležuje 120 letnico delovanja, je v četrtek, 4. julija, pri gasilskem domu v Pristavi potekalo 20. jubilejno gasilsko srečanje gasilskih veteranov obeh gasilskih zvez.

Prvo tovrstno srečanje je leta 1994 vzniklo prav v gasilskem društvu Pristava in vsako leto je vse bolj množično obiskano. Letos pa so se jubilejnega srečanja v Pristavi udeležili tudi gasilski veterani iz Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru. Šlo je za množično gasilsko srečanje, katerega se je udeležilo okoli 230 gasilskih veteranov, ki so na srečanju obujali spomine na prve začetke srečanj.

Na srečanje so prišli gasilski veterani iz občin Ljutomer, Križevci pri Ljutomeru, Razkrižje in Veržej. Prav gasilski veterani so za gasilstvo v Prlekiji, ki je staro več kot 140 let veliko naredili. Danes bogate gasilske izkušnje prenašajo na mlajše gasilske rodove. Za vse kar so dobrega naredili za gasilstvo v Prlekiji so se jim zahvalili predsednik PGD Pristava Dušan Pavličič, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije in predsednik regijskega gasilskega sveta za Pomurje Milan Antolin, predsednik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Rus, predsednik Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru Dragutin Rakuša in poveljnik Gasilske zveze Ljutomer in namestnik regijskega gasilskega poveljnika za Pomurje Andrej Trstenjak. Med gasilske veterane pa je prišel tudi častni poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Stanko Hunjadi, ki je vsem zbranim veteranom na srečanju v Pristavi pokazal kipec Matevža Haceta, katerega je letos prejel na Gasilskem kongresu Gasilske zveze Slovenije. Od mize do mize, od gasilca do gasilca pa je v času srečanja krožila tudi spominska gasilska knjiga, ki se hrani v Gasilski zvezi Ljutomer, v katero so se vsi podpisali, da so prišli na 20. jubilejno srečanje gasilskih veteranov v Pristavo.

Za veselo razpoloženje in dobro voljo pa so se v kulturnem programu predstavili z glasbo in plesom člani Prleškega kluba babic Pristava. Ludvnik Rudolf, gasilski veteran iz Male Nedelje pa je povedal svojo napisano pesem o gasilcih. Program srečanja pa je bil povezan tudi s prikazom opreme Civilne zaščite, predstavila se je tudi Policijska postaja Ljutomer, Slovenske vojska in Carina, ki z roko v roki tesno sodelujejo z vsemi gasilskimi društvi na področju in reševanja. Ob koncu srečanja so vse navzoče gasilske veterane in ostale goste tudi pogostili. 230 gasilskih veteranov, jim bo ta dan še dolgo ostal v spominu, kajti na enem mestu se malo kje zbere toliko gasilskih veteranov.

Četrtkov popoldan je v Pristavi tako minil v znamenju prve izmed prireditev, ki jih ob svoji 120. letnici pripravlja PGD Pristava. Prireditve so bodo odvijale vse do nedelje, ko bodo pripravili še tradicionalno Vaško žegnanje. Tako PGD Pristava že prvi dan praznovanja svoje 120 letnice ostaja lep primer pestrega družabnega življenja, ne samo v vasi, ampak tudi v širši skupnosti in seveda prijetnega medgeneracijskega sodelovanja. In kaj nam bo popestrilo petkov popoldan  tekmovanje v amaterskem kuhanju prleške kisle juhe. Vabljeni.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje