Komisija PTZ bila na terenu

Akcija »Moja dežela – lepa in gostoljubna 2013«

Filip Matko, Jože Žerdin, četrtek, 18. julij 2013 ob 09:26
Komisija PTZ na terenu

Komisija PTZ na terenu

Pri Pomurski turistični zvezi deluje komisija za ocenjevanje v okviru projekta »Moja dežela lepa in gostoljubna« (predsednik komisije Rade Bakračević in članice: Simona Potočnik, Nuša Pavlica in Renata Zrinski) se je 27. junija podala na teren ter ocenjevala kraje, ki so jih iz posameznih občin tej komisiji v ocenitev predlagali do 15. junija letos.

Komisija je namreč prejela veliko število predlogov, kar kaže, da se v posameznih občinah (zavodih, društvih pa tudi turistični delavci) zavedajo pomembnosti prvega vtisa, ki ga daje turistu oziroma obiskovalcu posamezni kraj. Za srednja mesta je bil predlog Murska Sobota, za manjša mesta Gornja Radgona, za izletniške kraje pa Ižakovci (Občina Beltinci), Cankova (Občina Cankova), Bukovniško jezero z okolico (Občina Dobrovnik), Negova (Občina Gornja Radgona), Radomerščak (Občina Ljutomer), Filovci (Občina Moravske Toplice), Šafarsko (Občina Razkrižje), Velika Polana (Občina Velika Polana) in Veržej (Občina Veržej).

Med najlepša urejana mesta sodita Murska Sobota in Gornja Radgona
Člani komisije svojega obiska v posameznem kraju niso najavili, saj so želeli kraj doživeti tako, kot ga doživi naključni obiskovalec. Tako je komisija za področje Pomurja poslala Turistični zvezi Slovenije predlog, da se v konkurenci srednjih mest v nacionalno ocenitev predlaga Mursko Soboto, v konkurenci manjših mest pa Gornjo Radgono. Pri ocenjevanju izletniških krajev (po ocenjevalni poli Turistične zveze Slovenije) ter splošnega vtisa, ki ga je ob obisku posameznega kraja doživela komisija v kraju samem, je ocenila, da se Turistični zvezi Slovenije predlaga za nacionalno ocenjevanje izletniški kraj Veliko Polano. Ob tem so člani komisije posebej upoštevali urejenost in varovanje naravnih in kulturnih elementov (dediščine) v naselju, urejenost turistične infrastrukture, urejenost objektov komunalne infrastrukture, ekološko animiranje krajanov ter celoletno kulturno ponudbo kraja.

So pa člani komisije pripravili tudi nekaj dobronamernih predlogov vsem krajem v Pomurju, da ohranijo svojo urejenost, jo izboljšajo in tako zares postanejo turistom prijazni: znamenitosti kraja naj bodo tabelno dobro označene, ne samo v kraju samem, pač pa na področju celotne občine; pri znamenitostih kraja naj bodo informacije, kje naj poiščejo turisti dodatne informacije (če objekt ni stalno odprt); ker se ocenjuje posamezen kraj kot celota, ni dovolj, da je lepo urejena samo določena točka ali znamenitost (pomembna je tudi urejenost dvorišč, vrtov in ostalega). Upajo, da bodo njihova mnenja oziroma pripombe v turističnih zavodih, društvih, kot tudi turistični delavci upoštevali v prihodnje.

Velika Polana in Park dežele štorkelj
Velika Polana se je v zadnjem času ob pomoči Občine Velika Polana in sredstev Evropske unije lepo uredila. V središču vasi so lepo uredili Park dežele štorkelj – Destinacija Natura 2000. V parku rastejo najrazličnejša drevesa, rastline, speljani so vodotoki, kjer cvetijo lokvanji, v parku so postavljene klopi za oddih, tukaj tudi gnezdijo štorklje. Veliki polanski park štorkelj je prava paša za oči vseh izletnikov, ki obiščejo rojstni kraj pisatelja Miška Kranjca.

Sicer pa je komisija Pomurske turistične zveze med drugim ocenjevala celotno podobo posameznega kraja, kot denimo varovanje naravne in kulturne dediščine v posameznem kraju, sama urejenost in izgled, kakšna je urejenost same turistične infrastrukture, kako je z urejenostjo komunalne infrastrukture in samih objektov v kraju, kako je razvita in kaj ponuja posamezen kraj na področju etnologije in kulture.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje